Тонове боклук в коритото на река Искър край Зверино

OFFNews 05 февруари 2021 в 10:28 2009 0

Нерегламентирано сметище в коритото на река Искър край Зверино, предаде бТВ. 

"Вината за образуването на сметището е, липса на ясна децентрализация. 12 пъти миналата година се почиства този район", заяви кметът на Мездра Иван Аспарухов.

В коритото на реката се виждат тонове боклук, както битов, така и строителен. 

"Прокуратурата прави проверка преди няколко месеца и установи - 400 незаконни сметища. В момента, в който държавата каза, че ще се дадат пари за почистването на сметищата, дойдоха списъци за 1400 сметища. Проблемът е с чистенето - закриха се местните депа и се направиха регионални. Целта беше в тези регионални депа да се депонира по-малко боклук и да се рециклира повече, същевременно да се събира такса, с която да се прави нова клетка. Половината кметове и общински съвети тогава, за да се харесат на гражданите си, не вдигнаха таксите си за смет, след това вместо да се откарат боклуците до регионалното депо и да се плаща повече, започнаха да се изхвърлят навсякъде", заяви екоминистърът Емил Димотров. 

Кметът на Мездра заяви, че неговата община е вдигнала таксата за смет.

"Трябва да се обясни на хората колко струва сметосъбирането, сметоизвозването, депонирането и преработката. Без ефективен контрол няма как да се оправят нещата. Общината ще почисти това сметище, но ще струва допълнителни средства от общинския бюджет", каза още Иван Аспарухов.   

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови