Токов удар уби всички есетри в Екомузея в Русе (снимки)

OFFNews 27 юли 2023 в 12:54 7065 2

Есетрите

Снимка Регионален исторически музей - Русе/Facebook

Есетрите

Всички есетри в аквариума на Екомузея в Русе са умрели след токов удар, предизвикан от лятната буря в сряда вечерта.

Това съобщиха от Регионалния исторически музей в града.

Оттам обясняват, че в резултат на токовия удар са се изключили електрическите предпазители, а всички животоподдържащи системи са "излезли от строя".

"До момента такъв прецедент в музея не е настъпвал, поради което специална комисия обследва електрическите системи в Екомузея. Днес сутринта екипът, който поддържа аквариумите с потрес открива есетровите риби с кореми нагоре", пишат още от музея.

Сред екземплярите има чига и руска есетра. Според експертите кислородът в аквариума се е изчерпал, тъй като е спряла системата за циркулация и аерация на водата.

В аквариума с есетровите риби има и една малка червеноперка, която е останала жива. В останалите аквариуми всички риби са живи.

Есетровите риби са живели във времето на динозаврите, а от десетилетия уловът им в Дунав е забранен, тъй като популацията е много малка, обясняват от Регионалния музей.

Есетрите имат специално място в разказите на Екомузея, тъй като показват крехкото равновесие в природата.

От музея определят инцидента като странен и допълват, че той е показал уязвимостта на рибите и необходимостта от грижи за опазването на този изключително ценен животински вид. Есетрите в Екомузея са от 2014 г., а сега предстои да се намерят нови екземпляри от развъдници за есетрови риби.

Под публикацията във Facebook потребители отбелязват, че рибите са големи, а аквариумът - малък, както и че музеят няма да предупредителна система която да известява съответните служители.

Според местни би трябвало да е задължително музеят да разполага с дизелов агрегат. Директорът на музея Николай Ненов обяснява, че не е проектирана такава система, но ще поиска от специалисти в общината да се направят оглед и подобрения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки