Тихомълком СУ решил да остави Анастас Герджиков ректор (допълнена)

Провеждането на Общото събрание е било съпътствано от изплащане на бонус - 50% от основната заплата, разкрива преподавателка във Факултета по журналистика

Александра Маркарян 24 ноември 2021 в 14:16 10104 2

Снимка Архив

Анастас Герджиков гласува в изборите за президент

В отсъствието на медии Софийският университет е провел Общо събрание, след което излезе с краткото съобщение, че ректорът му и кандидат-президент, подкрепен от ГЕРБ и получил гласовете на гласували за ДПС в изборите на 14 ноември, Анастас Герджиков остава на поста си.

Събранието е проведено онлайн. Участвали са 336 регистрирани делегати. Не е известно да са били поканени представители на медиите.

В съобщение по този повод от днес се казва:

"Ректорът на Софийския университет запозна членовете на Общото събрание с мотивите си да се кандидатира за президент на Република България. Той изрази готовност веднага да подаде оставката си, ако Общото събрание смята, че кандидатурата му е повлияла негативно на Софийския университет. Членовете на Общото събрание подкрепиха ректора и изразиха общо мнение, че трябва да продължи мандата си".

Текущият втори мандат на проф. Герджиков изтича след две години.

Съобщението е публикувано само в сайта на СУ, не е разпространено чрез социалните мрежи, нито е изпратено до медиите.

От него става ясно още, че предстои "таен избор" за попълване на състава на Академичния съвет на Софийския университет от квотата на студентите.

Общото събрание е било предшествано от парично плащане - разкрива публично, чрез Фейсбук преподавателката от Факултета по журналистика и масова комуникация доц. Жана Попова.

Тя пише:

"Днес ректорът на СУ е изпратил заповед, с която да ни бъде изплатена допълнително 50% от основната заплата.

Това е заплащане, което никой от нас не може да откаже и да върне на раздаващия го. Заповедта е от вчера. Днес е Общото събрание, на което ректорът е прехвърлил отговорността да го отхвърли или да продължи.

Но това е представа за академичната общност, която няма нищо общо не само с възвишените цели на нашия университет, но дори се разминава с нормалността!"

В коментар доц. Попова уточнява, че става въпрос за "еднократно допълнително трудово възнаграждение".

OFFNews изпрати въпроси във връзка с проведеното "на тъмно" заседание и плащането до Софийския университет. След публикуването на текста ни оттам отговориха, че Правилникът на СУ не позволявал присъствие на медии. Позовават се на чл. 12, ал. 6 от него.

Всъщност, този текст от Правилника - предложен, гласуван и изпълняван от Университета, а не спуснат отвън - не забранява присъствието на медии. Той гласи:

"(6) (изм. 2017 г.) Заседанията на Общото събрание са открити за членовете на академичната общност. Професорите, доцентите, главните асистенти и асистентите по основно трудово правоотношение с Университета, които не са членове на събранието, могат да присъстват и да участват в разискванията, без право да гласуват".

Текстът е в горната редакция от декември 2017 година, когато ректор е Анастас Герджиков.

От СУ потвърждават, че става въпрос за допълнително плащане, което е било подплатено с 2 028 929 лв., включително средствата за осигуровки.

Оттам отричат да има връзка между него и Общото събрание. Ето какво пишат от СУ:

"Тези средства са за всички висши училища и бяха одобрени с актуализацията на бюджета за 2021 г. от 46-тото Народно събрание по предложение на Националния синдикат „Висше образование и наука“ (ВОН-КНСБ). Това предложение беше подкрепено надпартийно от всички праламентарно представени партии. Става дума за 15 милиона лева за висшите училища, от които 1.4 милиона лева за увеличение на средствата за стипендии и 13.6 милиона лева за увеличение на субсидията за издръжка на обучението. МОН, ВОН-КНСБ, Съветът на ректорите и Националното представителство на студентските съвети са се договорили за разпределението на средствата, като е решено, че средствата за издръжка на обучението ще се разпределят като добавка към възнагражденията на всички работещи във висшите училища.

Писмото от МОН, с което ни уведомяват за промените по бюджета на Софийския университет (завишаване на бюджетните трансфери и на разходите), е от 22.11.2021 г., а заповедта на ректора (подписана от негов заместник) за изплащането на допълнителните възнаграждения – от следващия ден – 23.11.2021 г. Няма връзка между датата на заповедта и Общото събрание, заповедта е издадена веднага след писмото на МОН.

Отделна тема е защо Министерският съвет е приел ПМС № 370 за одобряване на допълнителните трансфери по бюджета на МОН за подпомагане бюджетите на държавните висши училища едва на 4.11.2021 – цели два месеца след
решението на Народното събрание".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

2

DYDYE

24.11 2021 в 18:11

zuljin , виж му само усмивката на това "безгръбначно"...

Какво ще излезе от Алма матер след обучението на този

"човек" - не ми си мисли .....




 
X

Подкастът на OFFNews