Тестове да искаш, само трябва да си платиш

Частни лаборатории превзеха интернет с оферти за бързи и PCR тестове

OFFNews 11 април 2020 в 17:12 5368 0

Докато от оперативния щаб обясняваха, че нямаме достатъчно тестове, за да се проведе масово тестуване на населението, частната инициатива превзе интернет с оферти за бързи и PCR тестове.

Вече се предлагат ваучери за бързи кръвни тестове и PCR от различни частни лаборатории. Такива оферти има и в един от най-големите сайтове за колективно пазаруване. Грабят се, както установи проверката ни.

Ценовото разнообразие е голямо от 25 до 65 лв за бърз тест. По-скъпите бързи тестове вървят с "безплатно пробовзимане", каквото и да означава това. 

Някои по-предприемчиви лаборатории са включили в пакета и пълна кръвна картина и още няколко вида показатели - така и така ще ни бодат, поне да се изследваме основно. Този вид пакетни тестове са представени като "Комплект за изследване на COVID-19". 

Вече има дъмпинг и при PCR тестовете. Докато досега действащите лаборатории, които правеха това изследване, го извършваха срещу 120-130 лв., вече може да се закупи ваучер и за 115 лв. 

Някои от офертите са подвеждащи, тъй като както експертите неведнъж уточняваха, че бързите кръвни тестове откриват наличието на антитела, които биха могли да се появат след преболедуване, а не наличието на вирус в момента, освен това диагностичната им достоверност не е особено висока. 

На опит на OFFNews да установи връзка с чатовете към платформите, които предлагат подобни оферти, не откликна никой, но както е видно клиенти не липсват.

"В това тревожно време е добре да внесем малко спокойствие за здравословното си състояние, а какъв по-добър начин от изследването?", риторично питат от лабораториите, които предлагат бързи тестове срещу 55 лв.

По-добър начин от изследването няма, потвърдиха го и от СЗО, но не е зле да се обръща внимание на подобни "пакети", защото покрай един бърз тест, ловко се прокарват и няколко допълнителни изследвания, които заформят цената към една по-прилична цифра.

Частната инициатива изпревари правителствените 600 000 теста от ЕК и другите 60 000, за които ще почакаме, защото логистиката е сложна, както обясни премиерът. Но пък "кръстосвайки методите и на пуловете, и на индивидуалните тестове, с такива количества ще понесем първата вълна на масовите тествания", отбеляза той.

Както става ясно, кръстосването на методите и на пуловете вече е започнало.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!