Терзиев обеща без повече ремонт на ремонта, събират всички инвестиционни предложения на едно място

OFFNews 29 февруари 2024 в 07:22 2169 1

Среща на Васил Терзиев

Снимка Столична община

Няма да има повече ремонт на ремонтите. Софиянци не искат да виждат разкопана новата улица, само защото някой не е координирал работата под земята, преди да бъде сложен асфалтът или тротоарът. 

Това обеща кметът на столицата Васил Терзиев, който проведе среща с ръководители и представители на дружествата „Софийска вода“ АД, „Топлофикация“ АД, „Електроразпределителни мрежи Запад“ ЕАД, „Овергаз“. Присъстваха и главният архитект Здравко Здравков и зам.-кметът по строителство Иван Матов. 

Софиянци трябва да знаят достатъчно рано къде ще започва някакъв ремонт. Информацията трябва да бъде ясна, достъпна на единна платформа и предоставена от всички дружества, за да не се разкопават после улици и тротоари, които са били обновени, обясни Терзиев. 

За да се координира дейността по изготвянето на капиталовата програма, е нужно дружествата да поемат ангажимент всяка година да предават информация за планираните ремонти към Столичната община. Само така ще може дейностите по строителството да бъдат взаимно координирани и интегрирани в ГИС базираната платформа на СО преди изготвянето на капиталовата програма и бюджета на общината.

Предложих да създадем система за информиране на всички инвестиционни предложения чрез дигитална платформа. Данните ще се картират и ще бъдат достъпни за районните администрации, дружествата, гражданите, обясни Терзиев. 

Арх. Здравко Здравков посочи, че е важно да се координира дейността по изготвянето на капиталовата програма. За целта е нужно дружествата да поемат ангажимент всяка година да предават информация за планираните ремонти към Столичната община, така че дейностите по строителството да бъдат взаимно координирани и интегрирани в ГИС базираната платформа на Столичната община преди изготвянето на капиталовата програма и бюджета на общината. В тази връзка ще може да се направи и необходимата приоритизация на проектите както на Столична община, така и на експлоатационните дружества.

Дългосрочното планиране на капиталовите инвестиции е възможно да се направят за 5-8 години, обясни заместник-кметът по направление строителство Иван Матов.

Очакват се предложенията на районните кметове за изграждане и ремонт на тротоари в отделните районите до края на годината, информира инж. Емилиян Георгиев, началник отдел „Поддръжка на уличната мрежа“ към направление „Обществено строителство“ на общината. Във връзка с работата на терен и за да не се допусне забавяне е много е важно дружествата да осигурят техни представители на терен при започване и реализация за всеки обект. Често изходните данни за инфраструктурата на различни експлоатационни дружества не е актуална и това води до промени при строителните работи и процеси в хода на реализация по обектите. Необходимо е дружествата да съдействат с екипи, информация и оперативни действия при аварийни повреди, апелираха също от направление „Обществено строителство“.

Извършването на качествени строителни дейности и спазването на сроковете на работа за изпълнение и завършване на обектите са изключително важни, настояха експертите на Столичната община и заявиха, че няма да се допускат компромиси с качеството и контрола.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1400

1

nijluz

29.02 2024 в 08:30

Терзиев не е открил топлата вода.
Такива платформи има във всеки един европейски град. Някой са под формата на Excel или GIS апликация зависи от бюджета на съответната община.
 
X

Да помогнем на украинските деца!