Техника на турските въоръжени сили ще премине през България

От 5 до 9 юни ще се проведат бойни стрелби на ПВО и ВВС по време на международното учение "Шабла- 2023"

OFFNews 03 юни 2023 в 11:45 7079 1

Министерство на отбраната

Снимка МО

Министерство на отбраната

На 4 и 5 юни 2023 г. през ГКПП Капитан Андреево през територията на Република България се очаква да преминат по републиканската пътна мрежа личен състав и техника на въоръжените сили на Република Турция, съобщават от Министерството на отбраната.

Те ще се присъединят към стабилизиращите сили на НАТО в Косово (Kosovo forces KFOR), 

Личният състав и техниката на ВС на Република Турция ще напуснат територията на България през ГКПП Гюешево.

У нас от 5 до 9 юни 2023 г. на Зенитния полигон на Военновъздушните сили ще бъде проведено тактическото учение с международно участие „Шабла - 2023” с експериментални и съвместни бойни стрелби на формирования за противовъздушна отбрана (ПВО) от Българската армия и авиационни формирования от ВВС (ТУБС-„Шабла-2023“).

В продължение на четири дни Военновъздушните сили съвместно със Сухопътните войски, Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции ще усъвършенстват подготовката на формированията за участие в съвместна операция. Ще се водят интензивни стрелби с различни наземни и въздушни платформи по въздушни и надводни цели.

Основна цел на учението е усъвършенстване на взаимодействието между формированията от Българската армия, участващи в съвместна групировка за провеждане на операция по осигуряване на въздушния и морския суверенитет на Република България при прикритие на държавната граница.

Освен да повишат способностите на зенитно-ракетните си войски, Военновъздушните сили имат за цел да усъвършенстват и действията на авиацията по унищожаване на въздушни и надводни цели. Бойната техника, с която българските ВВС участват в „Шабла - 2023”, включва зенитно-ракетните комплекси (ЗРК) С-300, С-125 „Нева”, С-75 „Волхов“, 2К12 „Куб” и преносим зенитно-ракетен комплекс (ПЗРК) „Стрела-2М“, а също и изтребителите МиГ-29, щурмоваците Су-25 и вертолетите Ми-17 и Ми-24.

Стрелбите въздух-въздух на изтребителите МиГ-29 ще са по парашутни мишени и ще се изпълняват с управляемото ракетно въоръжение. Самолетите Су-25 и вертолетите Ми-24 ще стрелят с ракетно и артилерийско въоръжение по надводни цели.

Формированията за противовъздушна отбрана на Сухопътните войски ще тренират своите професионални умения за поразяване на въздушни цели със зенитно-ракетни комплекси (ЗРК) „Оса-АКМ“, ЗУ-23-2 и ПЗРК „Стрела-2М“. Ракетните и артилерийските формирования ще извършат бойна стрелба с ракетен комплекс 9К79 „Точка“ и ще изпълнят огневи задачи с артилерийска материална част по надводни цели.

Военноморските сили ще осъществяват радиолокационен надзор и радиотехническо наблюдение с два брегови поста, контрол на корабоплаването с два кораба и ще изпълнят стрелба с ПЗРК „Стрела-2М“. С един вертолет и катер ВМС ще имат готовност за аварийно-спасително осигуряване на полетите на ВВС.

Едновременно с ТУБС „Шабла - 2023“ ще се проведат и съвместни бойни стрелби със зенитно-ракетни формирования и авиация от Въоръжените сили на Република Сърбия по единен график. В съвместните бойни стрелби разчетите от зенитно-ракетните формированията от Република Сърбия ще използват ЗРК С-125 „Нева” и 2К12 „Куб” на българските ВВС за изпълнение на задачи за въздействие по въздушни цели, имитирани със светещи парашутни мишени и радиоуправляема мишена.

Авиационните им сили ще участват от летище Пловдив със самолети МиГ-29, които ще изпълняват бойни стрелби с различни типове авиационни ракети по светеща парашутна мишена и радиоуправляема мишена, имитиращи въздушен противник.

Над 1200 са военнослужещите от двете страни, участващи в съвместните бойни стрелби в рамките на ТУБС „Шабла-2023“.

Стрелбите са част от Плана за подготовката на Щаба на отбраната, Българската армия и структурите, пряко подчинени на министъра на отбраната, през 2023 година.

Във връзка с тяхното провеждане Командването на ВВС информира, че за времето от 11.30 ч. на 4 юни до 11.30 ч. на 10 юни 2023 г. ще бъдат активирани опасни зони, намиращи се във въздушното пространство над Зенитния полигон на ВВС „Шабла“ и прилежащата му акватория и териториалното море – между нос Калиакра и нос Карталборун.

От „Морска администрация“ ще бъдат излъчени съобщения до мореплавателите – НАВИМ, за зоните „забранени за корабоплаване“ и зоните „опасни за корабоплаване“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-380

1

Октим

03.06 2023 в 11:52

А отрепките на късопиш кУпейкин дали ще протестират ...???