Течението е виновно - официалната позиция на СДВР за плачещите полицаи

OFFNews 18 март 2019 в 21:09 6620 6

Пресцентърът на вътрешното министерство разпространи официална позиция за куриозния случай, при който полицаи се разплакаха, след като сами задействаха лютив спрей, за да овладеят протест в събота. 

"В случая рязката промяна поради течение е довела до този ефект" - твърдят от Столичната дирекция на вътрешните работи.

Публикуваме официалната позиция на СДВР в пълния ѝ вид и без редакторска намеса:

"Във връзка с нерегламентирания протест в съботния ден бе създадена организация от СДВР, както и изготвен план - разстановка, поясни началникът на отдел „Охранителна полиция“ в СДВР комисар Борислав Муеров. Той уточни, че протестът не е бил съгласуван със Столична община. Протестиращите, около 250, не са имали организатор, не са се подчинявали на никакви разпореждания на полицейските служители, държали са се арогантно и грубо.

С цел недопускане на пряко съприкосновение с полицейските служители и неизползване на физическа сила – практика по целия свят, е предприето използването на лютив спрей. Този вид помощно средство е на въоръжение на полицията и е регламентиран в ЗМВР, както и в наредба от 2017 г. След като протестиращите масово са се насочили към полицейската техника, са изблъскали спрян служебен автомобил. Последвало е предупреждение с полицейска сирена.

След като и това не е респектирало протестиращите, с оглед на струпването и блъскането на хора и риск от по-тежки инциденти е използван лютивият спрей. Заради рязка промяна на течението са засегнати и протестиращи, и полицаи. Пораженията не са тежки. На този етап са изгледани записи и е назначена проверка по случая, обясни комисар Муеров.

Той подчерта, че този вид помощни средства се използват именно при такива ситуации – нарушаване на обществения ред, съприкосновение с полицейски служител, нарушаване на целостта на служебна полицейска техника. Регламентирано е, че трябва да бъдат взети предвид атмосферните условия, но в случая рязката промяна поради течение е довела до този ефект. Използването на спрея е било насочващо, от буса, където са били притиснати първите протестиращи. Принципът на работа е да нямаме съприкосновение с протестиращите, допълни още Муеров.

Прекият ръководител на операцията комисар Радослав Стойнев, ОСПСОВОР, посочи, че помощно средство е използвано, за да предотврати критична ситуация."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4000

6

харамбе

19.03 2019 в 13:42

то се знае, че не трябва да пикаеш срещу вятъра

11866

5

кумчо вълчо

19.03 2019 в 08:59

О-ли-го-фре-ни! Ако беше жив Луи дьо Фюнес щеше да изиграе перфекняата комедия по ваш сценарии. Ами като сте таквиа малоумници - по-добре замълчете, че става още по-трагикомично! Не са имали организатор - май от това ви е страх, уроди смотани, че всичките ви простести все някой партиец или ме-ве-рейски акъл внедрява ултаси и/или е организатор, нали бе тъпаци! "... държали са се арогантно и грубо" ... щото па да пръскаш с лютив спрей е много любезно, нали? Ххахахаха и най-вече зравословно за милиционерите, господа тъпаци!

20699

4

Новак

18.03 2019 в 23:24

Течение на какво? Както се казва - по-добре да мълчиш и да си мислят, че си глупав отколкото да говориш и всички да се бедят в това.
Станало- станало, плакали - плакали - поне не публикувайте тъпотии та още повече да се излагате.

6774

2

ЛАФЪРДИЕВ

18.03 2019 в 22:31

На кривата ракета, още по-кривио космос пречи..
На слабио е... - вълната..
На УЖ пазещата ни полиция - "В случая рязката промяна поради течение е довела до този ефект".. За употребата на СМЕХОТВОРНИЯ за тях гЪз..
Щото той лютивия си е за матряла..

4000

1

Nikolai Venelinov

18.03 2019 в 22:22

https://bet365news.bg7.eu/228084/
 
X

Да помогнем на украинските деца!