Цветница е, хиляди черпят за името си

За втора година честваме празникът в пандемия, върбови клонки ще се раздават пред храмовете

OFFNews 25 април 2021 в 07:12 4487 0

Днес е Цветница, имен ден празнуват всички, кръстени на цветя, билки и дървета. Пролетният празник се чества винаги в неделя преди Великден. 

Той символизира посрещането на Исус Христос с палмови клонки и цветя, който пристига, яздейки магаре, в Йерусалим. Затова на Цветница отнесените вкъщи върбови клонки, здравец и пролетни цветя се приемат като пазители на здравето, обичта и късмета в семейството.

Цветята са и символ на вечната пролет в Райската градина.

На този ден от постите се разрешава яденето на риба.

Списъкът с имениците е дълъг, но честито на всички, кръстени: Аглика, Божура, Вероника, Виола, Виолета, Върба, Върбан, Върбинка, Гергин(а), Гроздена, Далия, Дафина, Делян, Деляна, Дилян, Диляна, Детелина, Елица, Жасмина, Здравко, Здравка, Зюмбюла, Ива, Иглика, Калина, Камелия, Карамфил, Карамфила, Китка, Латин, Латинка, Лилия, Лиляна, Лила, Лили, Лоза, Люлина, Магнолия, Малина, Маргарит(а), Невен, Невена, Невян, Ненка, Ралица, Ренета, Роза, Росен, Росица, Ружа, Теменужка, Трендафил, Цено, Цвета, Цветелина, Цветан(ка), Цветелин(а), Цветомила, Цветомир (а), Цвятко, Явор, Ясен, Ясмина и още много други.

От утре започва Страстната седмица. 

Миналата година за първи път в историята на Българската православна църква на Цветница не се раздаваха в храма върбови клонки и цветя.  

Ритуалите и службите по възможност да се съкратят, вярващите да не докосват и целуват иконите, а върбовите клонки да се раздават извън храмовете, препоръча здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов за днешния празник и за Великден. 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Васил Терзиев за новото мнозинство в СОС