Цонков: Министърът на образованието да даде оставка заради учебната програма за Х клас

OFFNews Последна промяна на 26 януари 2018 в 15:56 2129 1

Министърът на образованието трябва да подаде оставка, защото е виновен за скандала с учебната програма по история за Х клас. 

Това заяви народният представител от "БСП за България" Николай Цонков при участието си в предаването "Делници" по телевизия "Евроком". 

Ние ще направим необходимото, ще предприемем всички позволени от закона мерки и действия във и извън парламента, за да се противопоставим на въвеждането на тази програма. Ще настояваме тя да бъде върната обратно за обсъждане, коментира Николай Цонков. - Освен това ще държим да бъде възложено на историци, доказани авторитети в тази област, които да изработят програмата, тя да бъде исторически обективна и да осигурява на учениците необходимите им знания".

Според Николай Цонков, скандалът с учебната програма по история за Х клас тепърва ще набира скорост. "Още миналия петък на парламентарния контрол остро изразихме нашето несъгласие в декларация. В началото на тази седмица на заседание Градският съвет на БСП - София прие позиция, в която остро разкрикитува утвърдената програма. Аз, като депутат от София, напълно подкрепям тази позиция и се присъединявам към искането на оставката на министъра. Не сме съгласни с начина, по който е утвърдена тази програма. Манипулативно са подбрани факти и исторически данни, което е недопустимо!".

Николай Цонков заяви, че е напълно съгласен с тезата на президента Румен Радев за атрофирането на българския парламент. "Какво по-голямо доказателство за верността на тази оценка от начина, по който протече вотът на недоверие, коментира народният представител от "БСП за България". - Липсата на премиера по време на дебатите показа отношението му към българския парламент. Ясно си пролича как се погазват законите и конституцията на България и по този начин се принизява работата на основния орган на Републиката".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8001

1

Севтопол

30.01 2018 в 17:04

"Манипулативно са подбрани факти и исторически данни, което е недопустимо!" – казва другарят Цонков. Питам го, как се подбират ФАКТИ и ИСТОРИЧЕСКИ ДАННИ манипулативно??? Питам го още, истина ли са репресиите срещу политически противници през целия режим на БКП? Истина ли е насилственото влизане на голяма част от селяните в ТКЗС? Истина ли е физическото изтребление на голяма част от научния, творческия и политическия елит на България? Истина ли са лагерите на смъртта в Белене, Ловеч и Скравена, убивани ли а там хора и по политически причини? Отговорете първо на тези въпроси и ако съвестта и честта ви позволят да отговорите с НЕ, тогава имайте претенции за учебната програма. Няма как само вие, ДРУГАРИ, да останете захаросани в историята.