Цяло село ще бъде заличено от "Мини Марица - изток". Жители зоват за помощ министъра на енергетиката

OFFNews 17 юли 2019 в 13:07 4808 0

"До края на годината "Мини Марица - изток" ще превземат домовете ни срещу нищожно обезщетение. До 2023 г. село Бели бряг ще бъде заличено, на останалите 20-ина собственици на имоти се предлага нищожно обезщетение, време е Министерството на енергетиката да се намеси! За това призовават собственици в отворено писмо, изпратено чрез организацията "За Земята" до ресорния министър Теменужка Петкова, Европейската банка за възстановяване и развитие с копие до медиите.

"Вече няколко години хората в Белия бряг са в хватката на непосилни преговори с "Мини Марица-изток" (ММИ), които се явяват единствен купувач на имотите им. Селото е предвидено за заличаване през 2023 г. и времето за доброволно напускане на имотите срещу съответното обезщетение изтича - пишат до медиите от организацията. - За съжаление в процеса крайно безучастни остават две ключови структури – Министерство на енергетиката на Република България и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). А те биха могли за допринесат за благоприятна развръзка на преговорите."

Хората пишат до ЕБВР, защото тя е кредитор и разпоредител на средства по програми, както директно финансиращи дейности в Мини Марица-изток, така и по линия на облигациите на Български енергиен холдинг, осигурени на холдинга, за да преструктурира дълговете си. Под шапката на холдинга са и самите мини.

Ако хората приемат това, което им се предлага от мините, ще трябва да се преместят в домове с много по-неравностойни параметри спрямо сегашните - твърдят от "За Земята".

От „За Земята" призовават Министерство на енергетиката и ЕБВР да се включат адекватно в процеса, "защото Мини Марица-изток нямат нито капацитет, нито мотивация да се справят с казуса самостоятелно".

OFFNews отправи запитване до Министерството на енергетиката тази сутрин. Позицията им може да видите тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови