Център ще предоставя психологическа подкрепа на онкоболни украински бежанци

OFFNews 09 септември 2022 в 16:26 1623 0

център за психоподкрепа

Снимка Unsplash

Сертифицирани психоонколози ще оказват терапевтична подкрепа

Национален център за психично здраве на онкоболни украински бежанци и близките им ще бъде изграден по проект на Съвместна онкологична национална мрежа (СОНМ).

Проектът "Ментално здраве за украински пациенти с онкологични заболявания" е финансиран от Union for International Cancer Control.

Центърът ще планира и управлява действия и свързаната с тях подкрепа за психични грижи чрез експертния ресурс на Българската асоциация по психоонкология (БАПО), като член на СОНМ.

От СОНМ се ангажират с предоставянето на професионална психологическа подкрепа на украински бежанци със злокачествени заболявания и техните семейства. Ще бъде открита гореща телефонна линия. Предвиждат се онлайн срещи и терапевтична подкрепа от сертифицирани психоонколози.

Обхватът на инициативата е разработен в сътрудничество с български технологични институции за електронно здравеопазване.

В проекта участват експерти от Българската асоциация по психоонкология, Националната пациентска организация, Джуниър Ачийвмънт България и др., а порталът ще бъде изграден от Биг Дриймс Груп.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови