Църквата почита Св. Евстатий. Стати и Статко празнуват имен ден

OFFNews Последна промяна на 21 февруари 2018 в 00:01 1942 0

Църквата почита днес паметта на Свети Евстатий. Името означава „yстойчив” (от гръцките еch - свръх и statius – стоя). Имен ден празнуват Евстати, Евстатий, Евстатия, Стат, Стати и Статко.

Св. Евстатий бил избран за епископ на Антиохия Той участвал в Първия Вселенски събор (325 г.) и твърдо защитавал православното учение против еретика Арий.

След смъртта на император Константин Велики, неговият син Констанций станал цар на източната част на Римската империя. Той започнал да покровителства арианите, които придобили огромно влияние и започнали да преследват други християни. 

Много от арианските епископи лично подписали по време на Никейския събор православно изповедание на вярата, но след това се отрекли от него и настоятелно искали това и от другите епископи. Ония, които отказвали да се съгласят с тях, били лишавани от сан, изпращани на заточение и подлагани на непрекъснати гонения.

Така арианите свалили Цариградския епископ Павел и го изгонили; направили усилия да погубят и Св. Атанасий Александрийски. Някои от тях, на път за Йерусалим за освещението на храма „Свето Възкресение“, пристигнали в Антиохия с тайното намерение да свалят Св. Евстатий.

Той не подозирал за техните намерения, затова ги приел с радост. Но те го наклеветили, че води безнравствен начин на живот и проповядва ерес.

Арианите съобщили своето решение на императора. Успели да възбудят народното вълнение и недоволство в Антиохия. Прогонили го на заточение в Тракия, заедно с някои от най-приближените му презвитери и дякони, които отказали да се разделят с него.

По време на заточението Св. Евстатий изтърпял огромни унижения и други страдания от злобата на своите врагове.
Той оставил бележити съчинения, които продължават да бъдат четени от духовници, монаси и религиозни хора.