Quantcast

Църквата почита св. Арета и чудотворна икона на Богородица

24 октомври у нас е и Ден на молитва за децата с увреждания и техните семейства

OFFNews Последна промяна на 24 октомври 2020 в 05:20 763 0

Църквата почита днес св. мъченик Арета и чудотворната икона на Божията Майка „Всех скорбящих радост” (Радост за всички скърбящи).

От две години 24 октомври у нас се отбелязва и като Ден на молитва за децата с увреждания и техните семейства. 

Св. мъченик Арета е живял във втората половина на петия и първата половина на шестия век. Бил жител на град Негран, в Омиритската страна, където имало много християни и евреи. 

Царят на омиритските евреи, разбит от благочестивия етиопски цар, решил да отмъсти за това на християните в своите владения. С тая цел нападнал града Негран, храбро защищаван от жителите. Като не могъл със сила да го превземе, послужил си с измама – да бъде доброволно пуснат в града. Като влязъл, той изловил най-видните християни, начело с Арета, влиятелен християнин, отличаващ се с долбоко благочестие. Юдействащият цар поискал от заловените християни да се откажат от вярата си, да похулят разпнатия Исус и да покажат презрение към св. Кръст. Всички единодушно заявили, че не могат да се отрекат от вярата, в която са кръстени.

Жестокият цар-евреин, за да сплаши християните, заповядал да изгорят на клада всички свещеници, дякони, монаси и монахини. Арета с голямата му дружина от 240 души бил предаден на страшни изтезания. 

След като никакви мъки не разклатили вярата им, по заповед на царя доблестните мъченици били обезглавени.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !