Църквата почита св. Арета и чудотворна икона на Богородица

24 октомври у нас е и Ден на молитва за децата с увреждания и техните семейства

OFFNews 24 октомври 2020 в 05:20 2344 0

Църквата почита днес св. мъченик Арета и чудотворната икона на Божията Майка „Всех скорбящих радост” (Радост за всички скърбящи).

От две години 24 октомври у нас се отбелязва и като Ден на молитва за децата с увреждания и техните семейства. 

Св. мъченик Арета е живял във втората половина на петия и първата половина на шестия век. Бил жител на град Негран, в Омиритската страна, където имало много християни и евреи. 

Царят на омиритските евреи, разбит от благочестивия етиопски цар, решил да отмъсти за това на християните в своите владения. С тая цел нападнал града Негран, храбро защищаван от жителите. Като не могъл със сила да го превземе, послужил си с измама – да бъде доброволно пуснат в града. Като влязъл, той изловил най-видните християни, начело с Арета, влиятелен християнин, отличаващ се с долбоко благочестие. Юдействащият цар поискал от заловените християни да се откажат от вярата си, да похулят разпнатия Исус и да покажат презрение към св. Кръст. Всички единодушно заявили, че не могат да се отрекат от вярата, в която са кръстени.

Жестокият цар-евреин, за да сплаши християните, заповядал да изгорят на клада всички свещеници, дякони, монаси и монахини. Арета с голямата му дружина от 240 души бил предаден на страшни изтезания. 

След като никакви мъки не разклатили вярата им, по заповед на царя доблестните мъченици били обезглавени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови