Църквата почита днес преп. Мелания и нейната внучка

OFFNews Последна промяна на 31 декември 2018 в 06:38 1711 0

Църквата почита днес св. преподобна Мелания Римлянка и внучката й, кръстена на нея.

Преп. Мелания била богата и знатна жена, вдовица на окръжния римски управител. Едва 20-годишна, тя раздала имуществото си на бедните и се посветила на молитва, духовни подвизи и служение на ближните. Строила манастири, болници и странноприемници. 

Живеейки в Йерусалим, тя постоянно с писмата си убеждавала своите роднини и приятели в Рим към същия живот, като описвала радостното състояние на душата, която напълно се е предала на господ. 

Престарялата Мелания поискала преди смъртта си да посети Рим и да се види със семейството си и приятелките си. В семейството си тя особено се радвала на усърдието и благочестието на своята внучка, която носела нейното име. Тая млада жена била омъжена за един от най-богатите и знатни граждани в Рим - Апиниан. Сама тя притежавала огромни имения в Италия, Сицилия, Испания и Африка. Но сърцето й не било привързано към земните блага, а горяло от чиста любов към Бога и ближните. Родили й се две деца, които умрели малолетни. Тя и мъжът й в това видели указание, че трябва да употребят и времето, и средствата си за богоугодни дела. И действително така започнали да постъпват. Всичкото си имущество те смятали като притежание на Бога и бедните. При грамадното богатство не си позволявали никакъв разкош, а всичко раздавали на нуждаещите се.

Пожелали и те да посетят Изтока и тръгнали за там с майка си Албина. Известно време поживели в Африка, където имали приятели и роднини. По целия път раздавали богати милостини, строили църкви, манастири и откупували пленници. На Изток те посетили светите отшелници и най-после се заселили в Йерусалим.

Скоро след пристигането им там престарялата Мелания починала (410 г.), а нейната внучка продължила делата й. В тясна килия някъде на Маслинетата (Елеонската) планина тя прекарвала времето си в молитва и изучаване на Св. Писание. Блажени Йероним, който живеел тогава също в Йерусалим, където превеждал на латински Библията, й помагал със своите съвети. Заедно с това благочестивата Мелания дейно се занимавала с благотворителни дела, помагайки на бедни и болни. Апиниан помагал в трудовете й. Тя построила болници и странноприемници и умряла в бедност (434 г.).

Църква почита паметта на двете Мелании - бабата и внучката, и нейния благочестив съпруг Апиниан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Парламентът на живо