Църквата ни чества рожден ден, Герасим черпи за името си

OFFNews 04 март 2016 в 06:49 3642 1

Българската православна църква празнува рожден ден днес, тя е основана преди повече от 1146 години. На 4 март почитаме св. Герасим Йордански, имен ден празнуват неговите съименници. 

На Константинополския събор през 870 г., на нарочно заседание, проведено на 4 март, били взети исторически решения за нашия народ и неговото християнско бъдеще. Бил разгледан въпросът дали нашата църква да принадлежи към Римската, или към Константинополската катедра. Така по времето на управлението на св. княз Борис-Михаил Покръстител, било решено, че Църквата в българските земи ще принадлежи към Константинополския патриархат и ще изпълнява своята мисия като неразделна част от Православната църква, но с вече автономен статут.  Така източните патриаршии дават право на Българите да имат своя архиепископия. Пръв български архиепископ станал Йосиф (Стефан). Решаващо въздействие за укрепване позициите на Българската църква изиграват учениците на св.св. Кирил и Методий, които въвеждат богослужение на старобългарски език. 

Св. Герасим живял на река Йордан. Той бил родом от Ликия. От млади години се посветил на служение Богу, напуснал светския живот и се оттеглил в Тиваидската пустиня. След като живял там много години, той посетил Йерусалим и най-после се заселил близо до р. Йордан. Около него се събрали много подвижници и се създала голяма обител. През V век се разпространявала ереста на Евтихий и мнозина се присъединявали към лъжеучението. За разпространението на ереста силно съдействал един монах на име Теодосий. Като дошъл в Йерусалим, той обърнал към лъжеучението царица Евдокия, съпруга на Теодосий Млади, и настроил цялото духовенство против йерусалимския патриарх Ювеналий. За кратко време и Герасим се присъединил към ереста. Но това не било за дълго. Той се обърнал за съвет към преподобни Евтимий Велики, отхвърлил ереста и започнал да служи Богу с още по-голямо усърдие.

Герасим установил в своята обител най-строг начин на живот. Пет дни от седмицата братята прекарвали в усамотение в килиите си, отдадени на труд и молитва, и не вкусвали нищо освен малко хляб, фурми и вода. Разказват, че св. Герасим със своята святост привличал към себе си в пустинята и дивите зверове. Веднъж срещнал ранен лъв, превързал му раната и оттогава лъвът вървял подир него и му служил като домашно животно. А когато преподобният умрял, лъвът дълго време тъгувал и умрял на гроба му. Преподобни Герасим починал в дълбока старост в 475 година. На 4 март имен ден празнуват Герасим и Герасимка.

Повече информация за светеца можете да прочетете тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки