Quantcast

Църква на век и половина рухна в пловдивско село

OFFNews Последна промяна на 19 юли 2016 в 15:15 2878 3

Снимка БНТ

Църква на век и половина, която е паметник на културата, рухна в пловдивското село Черноземен. Инцидентът по чудо се е разминал без жертви, след като няколко часа преди това в храм „Свети Георги” се е състояло опело.

Има опасност да се срути и напуканата камбанария, която е най-голямата в страната, ако не се предприемат спешни мерки, заяви кметът Таня Христозова, цитирана от Нова тв.

Иконите в храма са дело на големия майстор Георги Данчов, който ги подарява на съратника на Васил Левски - Иван Арабаджията, той пък от своя страна ги дарява на църквата. Сега съдбата на храма е в ръцете на пловдивската митрополия. 

Министърът на културата Вежди Рашидов разпореди на Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ да извърши съвместно с община Калояново проверка на случая, съобщи БНР. Инспекторите трябва да дадат и предписания за съхраняването на храма. 

На 6 август се очаква Междуведомствената комисия за бедствия и аварии да вземе решение за отпускането на 700 хиляди лева. На същата стойност е изготвеният проект за реновирането на църквата с европейско финансиране, който бе отказан преди две години от пловдивския митрополит Николай. Георгиев ще настоява и за среща с митрополита, на която да бъдат изяснени претенциите му около ремонта на храма „Свети Георги“.

За да няма инциденти до старта на ремонта районът е обезопасен. На място патрулира общинска полиция и екип на СОТ.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17668

3

Руслан

19.07 2016 в 17:51

Нещели да купят на Николай тапетите със светци. И той оставил църквата да се събори.
Тоз позор за Бога, туй петно за храма

9709

1

Маргарит

19.07 2016 в 16:32

А на бас, че ще падне до 6ти август!

Ама това не пречи да отпуснат тези 700 хилки, де...