Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Търсят се още 8000 анкетьори за преброяването през есента

OFFNews 26 май 2021 в 13:03 947 0

Националният статистически институт (НСИ) търси преброители за Преброяване 2021, което ще се проведе през септември тази година. Преброяването на населението и жилищния фонд е 18-о поред за България.

22 000 са потвърдените до момента преброители, необходими са още 8000, уточни Магдалена Костова, директор на дирекция "Демографска и социална статистика", на пресконференция днес. Кандидатстването е отворено до 10 юни. Всеки пълнолетен гражданин, който иска да се включи като анкетьор, може да подаде заявление в съответната община. Преброителите ще бъдат проверени за чисто съдебно минало. Ще преминат и специално обучение. Анкетьорите ще бъдат заети от края на август до началото на октомври и ще получат заплащане за работата си на терен.

Преброяването започва на 7 септември, когато ще отвори и платформата за електронно преброяване. До 17 септември всеки български гражданин може да се преброи електронно на сайта www.census2021.bg. От 17 септември до 3 октомври преброяването ще продължи на терен - анкетьорите ще посетят всички жилища. Гражданите, които са се преброили електронно, ще трябва да предоставят на преброителите уникален код, който са получили при регистрацията си в електронната система.

Дългосрочно пребиваващите в чужбина български граждани няма да са обект на преброяването в България, а на преброяването на страната, в която са. В случай че са краткосрочно в чужбина, някой техен роднина ще трябва да ги преброи тук.

Преброяване 2021 трябваше да се проведе на 22 януари тази година, но поради епидемичната обстановка правителството го отложи за 7 септември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!