Търсят се доброволци за Новата гора край София

OFFNews 27 април 2022 в 16:53 3550 1

Колко дръвчета може да засадим заедно в „Новата гора край София-2“, край село Негован?

Всички обичаме природата и негодуваме срещу климатичните промени. Наясно сме, че всяко засадено дръвче е действие в правилната посока. Искрено натискаме бутона "харесвам" на всяка зелена инициатива. И всеки посвоему, малко по малко прави своите „зелени“ крачки. Но точно сега, на 1 май имаме реална възможност да направим нещо повече.

С помощта на служители на компанията и на доброволци, Нестле България планира да продължи засаждането на фиданки дъб в „Новата гора край София“ на 1 май, неделя от 10.00 до 16.30 ч.

Във Фейсбук страницата на събитието може да следите за актуална информация.

На 16 април Нестле направи първите стъпки у нас от глобалния ангажимент на компанията да засади 200 млн. до 2030 г. в районите, от които набавя суровини. Ръководството на Нестле България и служители на компанията заедно с над 100 доброволци засадиха близо 2 000 дръвчета от планираните 10 000 фиданки, като част от партньорството на компанията на инициативата „Новата гора край София“ на Столична община.

Ще има и специално „зелено предизвикателство“ – за всеки засадил 100 фиданки, са предвидени специални изненади от компанията.

Всъщност ето няколко любопитни факта защо дърветата са толкова важни за всички нас.

Те устойчиво взаимодействат с всички елементи на климата - температура, влажност, атмосферно налягане, валежи, ветрове. Благодарение на функцията си на „естествен пречиствател на въздуха“ те помагат за смекчаване на парниковия ефект чрез абсорбиране на въглероден диоксид и други антропогенни емисии, които допринасят за промяна на климата. Едно голямо дърво чрез процеса на изпаряване може да изведе до 400 литра вода и това води до охлаждане, еквивалентно на 20 домашни климатика. През лятото дърветата помагат за овладяване повишаването на температурата, а през зимата смекчават най-студените ветрове.

А малките дъбови фиданки, които има шанс да засадим тази неделя, само след няколко години ще ни напомнят за този различен 1-ви май, активен ден за зелено доброволчество и няколко дръвчета, които сме оставили след себе си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews