Таня Михайлова: От 4 февруари децата постепенно ще се връщат в училище

OFFNews 23 януари 2021 в 14:30 1592 0

От понеделник започва масово тестване на учителите. След това започва процесът по ваксиниране на учителите. Това заяви пред БТВ заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова.

По думите ѝ срещата с преподавателите от с. Бояджик, които отказваха да се ваксинират, е била полезна, защото сега могат да вземат информиран избор на базата на факти, а не спекулации. 

"Смятам, че всички са убедени, че за да се преборим с пандемията, трябва всеки от нас да се довери на науката, няма друг отговор. Аз се доверявам на науката. Мен също ме е страх от инжекции, но като дойде редът ми ще се ваксинирам", каза Михайлова и допълни, че информация за ваксините има.

Очакванията са от 4 февруари да се започне постепенно завръщане на учениците от 5-ти до 12-ти клас в училище. Най-вероятно ще се започне със 7-и, 8-и и 12-ти клас. Всеки клас е важен, не може се пренебрегват останалите класове. Ако резултатите се запазят и учителите се ваксинират, всички ученици ще се върнат в училищата. Но сме в готовност и за гъвкави решения, заяви Михайлова.

Относно предложението на омбудсмана Диана Ковачева да се отменят матурите за 4-ти и 10-и клас, Михайлова посочи, че темата не е функционално зависима от моментната ситуация. Според нея въпросните изпити не трябва да се разглеждат като матури, защото това са рутинни тестове. 

"Все едно да отпаднат класните работи или писмените изпитвания. Това е изпит, който дава информация за ученика, какво е постигнал. На този етап такова решение не се налага, но при нужда ще се предприеме стъпка към съответната законова промяна", каза Михайлова.

Пандемията ни показа, че учителят остава водещият в класната стая, допълни тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови