Танев иска откриването на два нови института във ВТУ

OFFNews 06 април 2015 в 18:21 2561 7

Министърът на образованието проф. Тодор Танев внесе предложение за откриването на два нови института към Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". Проектът за постановление трябва да бъде гласуван от Министерски съвет. Според него ВТУ ще има Институт по българистика и Институт за перспективни научни изследвания.

В доклад до премиера и министрите министърът на образованието проф. Тодор Танев пише, че създаването на двете звена е по предложение на ръководството на университета, подкрепено от Академичния съвет с решение от 22 декември 2014 г. Двата неоткрити все още института вече имат приети устройствени правилници.

Институтите трябва да обединят вече съществуващи по-малки научни звена на ВУЗ-а, се казва още в доклада.

Институтът по българистика се създава на базата на научноизследователска група „Търновска книжовна школа“, Център по ономастика, Център по етнология и културна антропология, Център за изследване на комунизма и Архив за книжовно-разговорна реч.

"Институтът за перспективни научни изследвания също ще обедини вече съществуващи научни звена: Център по психология, Център за трансгранични изследвания, Политологична работилница „ARS“, Център за социално-педагогически изследвания и практики, Научноизследователски център по изкуства, Научноизследователски център по систематическо богословие, Лаборатория „Географски информационни системи“ и Православен център „Проф. Тотю Коев“.

В него ще се осъществява научноизследователска, консултантска, приложна и популяризаторска дейност в областта на хуманитарните, социалните, стопанските, правните, педагогическите и природните науки, както и в областта на математиката и информатика, спорта и изкуствата. Целта е чрез института да се постигне институционална функционална интеграция между изследванията в различните области на научно познание, да се укрепи сътрудничеството с други академични и научни организации у нас и в чужбина, да се разширят връзките с бизнеса, за да се насърчи ролята на науката в общественото развитие", разяснява министърът.

В момента Великотърновският университет „Св. св. Кирил и Методий“ има 9 факултета, филиал във Враца, педагогически колеж в Плевен и сепартамент за езиково обучение.

След годините, в които нови структури в рамките на висшите училища не се разкриваха и се спираха проектите за нови университети с мотива, че сегашните над 50 са твърде много, проф. Танев започна да внася проект след проект в тази посока. Сред тях са за преобразуване на три частни колежа във висши училища и преобразуване на държавен колеж във висше училище в София. Тези проекти, одобрени от правителството, вече се разглеждат от комисии в Народното събрание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови