Таксите за детски градини в Търговище отпадат

Offnews 17 януари 2015 в 14:20 4583 1

Таксите за детски градини в Търговище отпадат изцяло. Това се очаква да реши Общинският съвет по предложение на Общината, която обяви, че може да поеме изцяло издръжката на децата със средства от своя бюджет, съобщи bTV. 

Родителите сега плащат по 6 лева задължителна такса и 2 лева за всеки ден за присъствие на детето в детската градина. Това са около 50 лева на месец.

Предложението е да отпаднат таксите за всички деца от 1-ва до 4-та група. Необходимата сума за издръжка на детските заведения и изхранването на децата Общината обещава да поеме със собствени приходи в общинския бюджет.

„Първо - пълен достъп до детските градини от всички родители, без значение на тяхното социално положение. Т.е. ако има родители, които, възпрепятствани от таксата, не са пускали децата на градина, да могат да го направят”, коментира зам.-кметът на Търговище Деян Дечев.

„Ще облекчи семейния бюджет на много млади семейства, които имат повече от едно дете, а има и такива, които не пускат на градина децата поради тези такси”, обясни Катя Алексиева, която е майка на малко дете.

Ръководството на общината е направило разчети, че тази промяна ще коства на бюджета около 470 000 лева на година. Парите са намерени и общината твърди, че това няма да е за сметка на по-високи данъци, каквито съмнения се появиха в родителите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков