Тагарев: Няма да пращаме войски в Украйна, това е хибридка на Кремъл

OFFNews 12 юни 2023 в 15:11 3825 8

Тагарев
Тодор Тагаренв.

"Превъоръжаването на Сухопътни войски е основният ми приоритет." Това заяви пред БНР министърът на отбраната проф. Тодор Тагарев.

"През годините бяха направени изключително много инвестиции, предимно във Военновъздушните сили (ВВС), имаме проект за строителство на два патрулни кораба, бяха направени някои инвестиции в специалните сили, но превъоръжаването на сухопътните войски изостава значително. Те са категорично основният ми приоритет", каза той.

По думите на проф. Тагарев прегледът на Инвестиционната програма за отбраната няма да забави стартирането на някои от големите проекти.

"Ако е необходимо повече време, при евентуално решение за преработване на програмата, не мога да кажа, че това ще е така, мога да стартирам процедурите за големите проекти, без да чакам прегледа на Програмата. Необходима ни е стабилна финансова прогнозна рамка и в нея да планираме приоритетните проекти. Ако проектът за бойните машини за сухопътни войски е в напреднала фаза, както чувам, но не съм имал време още да го проверя, няма да го бавя и един ден", добави новият министър.

Тодор Тагарев коментира и информацията за поемане на охраната на българското въздушно пространство от гръцките ВВС, като обясни, че няма данни да е имало конкретно искане от служебното правителство "Донев", а предложението е било на Гърция - за определен период да поеме тази функция, действайки от свои летища.

"Няма нищо необичайно, от доста години вече ни помагат в изпълнение на тази функция наши съюзници", каза той.

Тагарев опроверга категорично разпространяваното твърдение за изпращане на български войски в Украйна.

"Призивът ми е и медиите да спрат да разпространяват тази пропагандна дезинформационна теза. Няма дискусия, няма планове и подготовка, няма и да има изпращане на български войски за участие във войната в Украйна. И премиерът Николай Денков го заяви, и аз го заявявам. Това е теза, която се разпространява единствено и само в интерес на Кремъл от руски източници и за съжаление и от български източници. Това е елемент от хибридната война срещу България", каза той.

Министърът на отбраната посочи, че основният му екип в МО вече е окомплектован и работи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5330

10

deyan_h

12.06 2023 в 23:29

А, не е чк толкова сложно, а и сме го правили.
Смо желание и малко мозък...
Освен това е страхотна далавера)) ЛОЛ)

Да речем... Почваме с управляемост на частите, и съвместимост. Как сме със свързочната техника?)) р127?)))

12407

9

Bad Horse

12.06 2023 в 20:38

Ефрейторите избягаха към 1978-ма, заедно с ПТУР-а. А Грипените останаха някъде към 20001-ва :)

Ако искаме модерна армия, трябва да пратим хора по чужбините, близки и далечни, да проучат накъде вървят нещата и как ще изглежда войната след 10 години. После да почнем от нула да изграждаме армия, авиация, флот и каквото друго се окаже че ще има нужда, знам ли? Хакерски батальони? Космически сили? Лазерни артилерии? Каквото, такова. И след 10 години и 10 трилиона евра, може да имаме армия. Която трябва да се поддържа с по трилион на година и обновява постоянно.

Шанса това да стане е по-малък от нула.

12407

7

Bad Horse

12.06 2023 в 17:34

Дори да имаше желание от обществото (няма), дори да имахме политици с топки (нямаме), дори Украйна да искаше наши войски (не искат, само техника, гориво и боеприпаси)... кой ще пратим? Кое наше подразделение е способно да води такава война, да се интергира във ВСУ, и да не бъде изтребено като пилци? Ставаме само за охрана на складове, мостове и подобни обекти. Полиция, демек. Международните доброволци в Украйна ги ползват за пълнеж на дупки в териториалната отбрана, не на фронта. Чудят се къде да ги вдянат, та да не пречат...

1687

6

Пенчо Прикарчин

12.06 2023 в 17:29

Путкин ще се обърне в гроба, ако ви чуе/прочете приказките!

2415

5

Пустиняк

12.06 2023 в 16:35

Ватните майце продавци от Израждане газ ******, че Тагарев е министър на отбраната!

318

4

Valioka

12.06 2023 в 16:17

А, ама то само това да е хибридка на Кремъл, с мед да го намажеш...

4038

3

Moirae

12.06 2023 в 16:15

Контрапунктът на одобреният от Решетников резидент.

1067

2

StinkingSonOf

12.06 2023 в 16:15

Лъже. Ще пратим, но пък ще има осигурени сандвичи със шунка и кашкавал, а не с топено сирене. И бутилка минерална вода за всеки.
 
X

Да помогнем на украинските деца!