Свобода за Иран! Десетки граждани на протест в София

OFFNews 12 ноември 2022 в 20:45 2288 2

Протестът пред пилоните на НДК с искане за свобода на иранския народ.

Снимка БГНЕС/Владислава Григорова

Протестът пред пилоните на НДК с искане за свобода на иранския народ.

Десетки граждани се включиха в мирен протест в центъра на София в защита на иранското население с искане за демокрация в ислямската република. Той е част от вълната протести, започнала в Иран и разпростряла се в редица държави след смъртта в ареста на 22-годишната Махса Амини, задържана от моралната полиция за неправилно носене на хиджаб и - по думите на близките ѝ - бита до смърт там. Младата жена издъхва на 16 септември.

"Свобода за Иран", "Подкрепа за революцията в Иран", "За силните мъже и жени в Иран", „Ние сме Иран, не ислямистка република“ - пише на плакатите, предава БГНЕС.

“В момента има революция в Иран. Момичета и момчета са на улиците, рискуват живота си, за да постигнат свободата си, защото както знаете в Иран не се спазват човешките права, свободата на словото, журналистите нямат право да пишат истината”, казва иранската гражданка Афиф Хосеини, която живее в България от три години.

Тя разказва, че в родината ѝ всеки, който търси мирно правата си, е атакуван по улиците, в училищата и университетите. Иска реакция от ООН и защита за иранския народ.

Афиф Хосеини.

Снимки: БГНЕС/Владислава Григорова

Над 320 души са загинали при действията на властите срещу протестната вълна в Иран. Повече от 14 хил. са арестувани. Минимум 50 са убитите деца.

„Ние искаме българската страна да заеме твърда позиция и да осъди режима там. Страната ни може да допринесе за промяната там, защото като общество ако накараме народните представители да повдигнат тази тема и да осъдят случващото се в Иран, ние бихме могли да бъдем последвани и от други държави. Винаги сме били последни, сега имаме възможност да сме първи", казва актьорът Александър Алексиев, също участник в протеста.

Днес и много протестиращи отрязаха кичур от своите коси в знак на подкрепа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

2

Джендо Джедев

13.11 2022 в 08:00

Жълтопаветници! Платени от Сорос! ;)

-5396

1

Бай Пешо от Перни 6

12.11 2022 в 23:44

....Иран не се спазват човешките права, свободата на словото, журналистите нямат право да пишат истината”, казва иранската гражданка Афиф Хосеини....намерила къде да се оплаква, все едно ЕС ги спазва :)))