Свети Симеон е брат Господен по плът

OFFNews 27 април 2018 в 05:10 1886 0

Християните почитат днес Свети Симеон, наречен брат Господен по плът. Той бил сродник на Исус Христос, а не негов брат в прекя смисъл на думата.

Симеон бил син на Клеопа - брата на Йосиф Обручник, и брат на свети ап. Яков - първия ерусалимски епископ. Симеон проповядвал Евангелието в Юдея. И след като неговият брат Яков бил убит с камъни, той бил избран на неговото място. Св. Симеон управлявал йерусалимската църква повече от 40 година.

През време на юдейската война, която завършила с разрушаването на Йерусалим и храма от Веспасиан и Тит (70 г.), Симеон заминал заедно с другите християни за град Пела, който се намирал на изток от р. Йордан и бил подвластен на Ирод Агрипа II. След това пак се върнал в Йерусалим и управлявал църквата до смъртта си. 

Като превзели Юдея, римляните преследвали потомците на Давидовия род. Те се страхували да не би някой от потомците на Давид да организира юдеите, да се обяви срещу кесаря и да възстанови юдейското царство.

Като довели Симеон при царския наместник Атика, римляните се опитали да го принудят да се отрече от вярата си в Христа, като употребили отначало съвети и заплахи, а после и мъчения. Тогава Симеон бил на около 120 години. Но въпреки старостта, той твърдо понасял страданията и останал верен на своите християнски убеждения. Мъжеството, търпението и твърдостта му удивили самите мъчетели. Симеон бил разпънат на кръст през 107 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови