Свещеници от Софийска митрополия дариха кръв във ВМА (снимки)

Ваксинираните с РНК-ваксини могат да са кръводарители 48 часа след имунизация

OFFNews Последна промяна на 21 ноември 2021 в 14:40 863 0

Свещенослужители от Софийска митрополия се включиха в инициативата на Военномедицинска академия (ВМА) "Бъди един от нас! Дари кръв - спаси живот!". 

За поредна година в навечерието на Деня на християнското семейство свещенослужители, заедно със свои близки, дариха кръв за нуждаещите се пациенти.

Насърчаване на безвъзмездното кръводаряване е една от мисиите на ВМА. В тази връзка, в Центъра по трансфузионна хематология на лечебното заведение периодично се организират подобни кампании, имащи за цел да съсредоточат вниманието върху кръводаряването като израз на солидарност и участие на цялото общество, подчертават от ВМА. 

Кръводарителската акция се проведе при стриктно спазване на противоепидемичните мерки, свързани с пандемията от COVID-19. Всеки желаещ може да дари надежда на болен в беда в Кръвния център на ВМА, от 8.00 до 16.00 часа, без почивен ден. 

Ваксинираните срещу коронавирусна инфекция граждани също могат да дарят. Ако са с РНК-ваксини, това може да стане 48 часа след ваксиниране, ако няма нежелани реакции, или 7 дни след имунизация, ако има нежелани реакции.

Хората с векторни ваксини могат да дарят кръв 28 дни след имунизация, ако няма нежелани реакции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови