Свещеник, мюфтия и кмет на кафе за 3 март в Кърджали

OFFNews Последна промяна на 03 март 2015 в 18:18 5256 10

Снимка БГНЕС

От над 12 години поп, кмет и мюфтия в Кърджали се събират на кафе до площад "Освобождение" след официалната церемония и честването на Националния празник -Трети март.

По стара традиция днес отец Петър Гарена, районният мюфтия Бейхан Мехмед и кметът Хасан Азис седнаха в капанчето на Байрам Даскала в града, за да разменят мисли и да се поздравят с празника, съобщава БГНЕС.

Тазгодишната среща бе определена от отец Петър като „кафе на човещината”. Енорийският свещеник заяви, че който не живее в мир и съгласие, претърпява страдание. Той отбеляза, че в Кърджали българи и турци съжителстват в сговор и мир.

„Не се срамувам да говоря турски и да съм приятел с мюфтията. Добре е, че в нашия град толерантността е отвоювана”, каза отец Петър.

Изтръпвам, когато чуя думата "турчин", изтръпвам, когато чуя "българин" - точно в района, в който ние живеем, предпочитам думата "човещина", заяви още отец Петър Гарена.

Районният мюфтия Бейхан Мехмед поздрави всички с празника и заяви, че като български гражданин на този ден би бил по-горд и истински щастлив, ако бяхме икономически независими, по-силно вярващи и по-толерантни.

На политиците той пожела успехи, на всички хора – здраве, а на младите – берекет. Наистина в Кърджали се усеща толерантността. Но напоследък се увеличават нападенията над джамиите, слава Богу, тук нямаме такива инциденти, моделът на толерантността работи, отбеляза мюсюлманският духовник.

Кметът Хасан Азис каза, че в Кърджали Трети март винаги отеква по различен начин и това става "с един знак, който даваме първо на себе си – на единството, на обединението на нацията ни".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.02 2016 в 20:22

Едни гледат сватба, други - брадва. На всички заспали сватбари да им го тури общинското магаре.

04.03 2015 в 14:20

4-ма резняци на една маса, кафе по турски пият, освобождение българско отбелязват.

04.03 2015 в 03:14

Аз съм живял в смесен район. Всяка вечер сме били българи и турци заедно на маса. Заедно си празнувахме празниците. В радост и тъга, винаги сме били заедно. Сега съм в чужбина и пак е същото.

Ако не четях новини и коментари, нямаше и да знам, че има разделение. Но, като се съберем в края на седмицата, забравям за коментари и злоба.

04.03 2015 в 01:29

За тези които ме карат да чета история, че шапката да ми стои по-добре, няма нужда знам го от семейната история, за тези които ми цитират Левски за братство с турците, да прочетат родолюбивите изказванияна ДПС и да видят на къде зави газопровода и къде руснаците строят АЕЦ. Левски е бил в една още силна империя с много шпиони и се е борил за права и свободи, т.е. за бългаска държава. Турция тогава има султан Левски иска република.

04.03 2015 в 00:03

до:sk

"Братство с всекиго, без да гледаме на вяра и народност

Целта ни в Българско е братство с всекиго, без да гледаме на вяра и народност. Ръката си подаваме всекиму, който желае да пролива кръв с нас заедно за живот и свобода човешка."

Левски до Л.Каравелов
25.07.1872

чети историята и не слушай ония продажник сайдеров...Мисли с тая глава (ако можеш) , а не я използвай само за да си носиш шапката на нея!!!

03.03 2015 в 21:54

sk19:03 03 мар 2015

Ако беше чел история щеше да знаеш че и обикновени турци са помагали на дякона, често те са били по честни от българите.И Хайтов е писал за това... Те също толкова са страдали от чорбаджиите и местните феодали. Дякона не се е борел за разделение между хората а за свобода за всички човеци живееши в България.

03.03 2015 в 19:40

...и българина с турчина да сядат и да пият по кафе, по-важно е за мен.

03.03 2015 в 19:25

Догодина и бялата Златка! Мир и любов! Хахаха...

03.03 2015 в 19:03

Ако Дякона беше пил кафе на човещината, едва ли трети март щеше да е празник. А да се страхуваш да чуеш думата българин в български град направо не е за коментар. Тоя поп трябва се провери и отпред и отзад, все отнякъде ще се види за какво става въпрос.

03.03 2015 в 18:40

Аман от поръчкови статии!