Сватба в час по литература

Цветелина Терзийска 18 декември 2015 в 18:01 2521 0

Петокласници станаха сватбари в час по български език и литература. Нетрадиционният урок се проведе на 18 декември в 76. ОУ „Уилям Сароян“. В ролята на организатори на празничното събитие станаха студенти от департамент „Театър“ към НБУ.

Децата влязоха в ролите на жених и невяста, кум и кума, девер и зълва, тъст и тъща, свекър и свекърва. Деверът понесе празничното знаме, преся брашното на сватбената питка, а зълвата я замеси с много любов. Кумът взе булчинския венец и сватбарите се отправиха към дома на младата булка. До вчера тя е била с разплетени коси, както традицията повелява за неомъжените моми. В деня на сватбата нейните другарки й сплетоха плитка и я пребулиха с було.

Сватбарите пристигнаха развеселени пред дома на младата булка, но срещнаха отпор от страна на нейните близки. За да стигнат до невястата, роднините на жениха развързаха кесии.

Булката бе изведена под звуците на народната песен „Ела се вие, превива“, изпълнена акапелно от студентите от НБУ. Както си му е редът, при пристигането в момковата къща, свекървата посрещна снахата с питка и мед. После се люшнаха кръшни български хора. „Урокът е незабравим за нас“, категорични са петокласниците.

Целта на метода „Учене чрез игра“ е създаването на игрова среда, в която учениците да добиват знания в екип. Да учат чрез ролеви и ситуационни игри, а учителят да насочва мисленето и активността на учениците. Игровият метод превръща децата в автори на собственото си образование чрез култивиране на чувствена, сензорна и емоционална памет. В основата си този метод води до обвързване на възприемането на новите знания чрез емоциите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови