Св. Врач - празник на изцелението

Антония Мечкова 01 юли 2018 в 00:01 4981 0

Днес православната църква почитат свети безсребреници Козма и Дамян, празникът по народному е наречен свети Врач.

Отбелязвали го гадалки, баячки, правилци и и други целители. Вече го честват и съвременни медици, особено хирурзи. В навечерието болни с лечими и нелечими страдания се стичали при параклис или църква, наречена на двамата братя, за да нощуват там и да измолят здраве.

През деня обичайно разпределяли билките, набрани на Еньовден, и знахарите не лекували. За дар на врачките носели зелена паница. Правели се курбани. Жените не похващали всекидневната домашна работа, а месели и раздавали питки за здраве и благоденствие по роднини и съседи.

Празник имат Козма, Кузман, Дамян, Красен, Красимир и техни производни. Значение на имената: Дамян/а - от еврейски, "победител" или посветен на богина Дамия от Егина и Епидавър; Козма, Кузман - от гръцки, "Космос", "подреден и украсен", а по аналогия празнуват и Красен, Красимира.

Някои имена могат да бъдат почетени на различни дати през годината - според избора на именяка. Например на 1 ноември православните почитат свети безсребреници и чудотворци Козма и Дамян, родени в Мала Азия, а почитаните на 1 юли лечители-безсребърници Козма и Дамян се прочули и мъченически загинали в Рим.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!