Св. Терентий загинал след страшни мъки, но не се поклонил на езическите идоли

OFFNews 10 април 2021 в 05:51 1319 0

Църквата почита днес паметта на св. Терентий, Помпий и други мъченици Картагенски.

Те живели по времето на император Деций (249-251 г.), който предприел гонение срещу християните в цялата римска империя. По негова заповед всички поданици на империята трябвало да принесат жертви на римските богове, а ако се противят - да бъдат принудени със сила и мъчения. 

Когато управителят на Африка, Фортуниан, получил тази заповед, се обърнал към християните със следните думи: ‘‘Ако не принесете жертва на боговете, ще бъдете предадени на изтезания и смърт’‘. 

На градския площад били вече поставени различни уреди за измъчване на осъдените. Мнозина християни, като се изплашили от страшните мъчения, които ги заплашвали, се отказали от вярата си в Христа и принесли жертва на идолите. Имало, обаче, 40 души християни, които били готови да претърпят не само всякакви мъчения, но и най-ужасна смърт, но да останат верни на Христа.

От името на всички Терентий отказал да принесе жертва на идолите. Разгневеният управител заповядал да заведат християните в идолското капище и там продължил да ги убеждава да се поклонят на идолите и да им принесат жертва. Терентий смело доказал, че направените от камък, дърво и желязо и украсените със злато, сребро и скъпоценни камъни идоли не са богове. 

Светите мъченици били подложени на страшни мъчения: били ги жестоко, горили телата им с нагорещени железа, но те се молели на Бога и търпеливо понасяли ужасните страдания. Като скърбели за заблужденията на езичниците, те молели Бога да съкруши идолите. Господ чул молитвата им. Станало чудо. Идолите паднали на земята, а идолските капища се разрушили. Но и това чудо не вразумило управителя и той осъдил християните на смърт, като те били посечени с меч. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови