Св. Сампсон имал чудотворна сила, излекувал император

OFFNews Последна промяна на 27 юни 2022 в 05:08 510 0

Св. Сампсон

Снимка Архив

Св. Сампсон лекувал бедни, помагал на страдащите

Църквата почита днес св. Сампсон Странноприемец.

Преподобни Сампсон бил римлянин, син на знатни и богати родители, които му дали добро образование и от ранни години му внушили любов към Бога. Сампсон изучил лекарското изкуство, за да помага на страдащите. Господ благословил неговото добро намерение и му дал чудотворна сила да изцерява недъзи.

След смъртта на родителите си Сампсон наследил голямо богатство, което той употребил за полза на ближните. Всички свои роби пуснал на свобода, раздавал щедри милостини, подслонявал и хранел сиромаси и странници.

Той обичал усамотението, но грижейки се преди всичко за ближните, Сампсон се заселил в Цариград и построил дом, където приемал бедни, болни и странници. Сам лекувал болните и с Божия сила вършел много чудеса. От смирение той скривал тия прояви на особената Божия милост към него. Но неговият свят живот станал известен и патриархът го ръкоположил за свещеник.

Случило се, че император Юстиниан, който царувал по това време, опасно заболял. Старанията на най-изкусните лекари отишли напразно. Но Сампсон чрез чудесната сила, дадена му от Бога, излекувал царя.

Ще ти дам награда каквато пожелаеш, казал му възрадваният цар. Вземи пари или имот, предложил той.

Богатство не ми е нужно - отговорил Сампсон. - Аз такова имах и доброволно се лиших от него. Ако искаш да ми окажеш голяма милост, заповядай да построят дом за болните и бедните!

Царят изпълнил желанието на Сампсон и построил обширна болница и страноприемница, където назначил Сампсон за началник.

Св. Сампсон се трудил до дълбока старост и умрял в 550 година. Лицето му сияело от тиха радост, когато завършил своя богоугоден живот. Много чудеса ставали на неговия гроб и в уредената от него болница.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови