Св. Прокопий бил мохамеданин, преди да загине като християнин

OFFNews 25 юни 2021 в 05:06 871 0

Църквата почита днес св. мъченик Прокопий, който бил родом от Варненско.

На 20-годишна възраст той постъпил в Предтечанския манастир на Атон, където духовният живот под ръководството на стареца Дионисий бил строг. Там приел монашеско пострижение.

По-късно напуснал Света Гора и приел мохамеданската вяра. Прокопий отишъл при кадията на Смирна и заявил, че се отрича от Христа. Но когато след 15 дни бил обрязан по мохамедански обичаи, съвестта му проговорила и той открил своя грях и решимостта си да го изкупи чрез мъченичество на един християнски духовник.

Йеромонахът го посъветвал да поеме по-добре умерения път на монашеското покаяние на Св. Гора Атонска, но Прокопий решително помолил той да го благослови за мъченически подвиг. Подготвял се 15 дни с пост и молитва, като често идвал за съвет при духовника. В последния ден те заедно изпели молебния канон на св. Богородица и Прокопий в турско облекло отишъл при съдията, пред когото хвърлил от главата си зелената чалма, смело изповядал Христа и проклел Мохамед.

За тази постъпка турците го набили жестоко и го хвърлили в затвор. После те опитали да го привлекат с обещания за високи служби, но всичко било напразно.

Прокопий получил смъртна присъда. Безстрашното мъжество на мъченика обаче смутило турците и никой от тях не дръзвал да му отсече главата. Затова бил повикан свиреп отстъпник от християнската вяра.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови