Св. Поликарп останал невредим сред пламъците, загинал от меч

OFFNews 23 февруари 2021 в 05:57 978 0

Църквата почита днес Св. свещеномъченик Поликарп, епископ Смирненски. Той бил ревностен проповедник на вярата Христова, имал дар на чудотворство и изцерения на болести. 

Св. Поликарп Смирненски е роден около 70 година. Сведения за живота му до встъпването в епископско служение не са запазени. Той бил ученик на св. евангелист Иоан Богослов, от когото вероятно е поставен за епископ на Смирненската църква. 

Св. Поликарп бил още сравнително твърде млад, когато св. Игнатий извършил своето пътешествие от Антиохия за Рим, за да приеме там мъченическа смърт. Като останал макар и не дълго време в Смирна, където св. Поликарп бил вече епископ, св. Игнатий бил удивен от неуморната и ревностна пастирска дейност на младия Смирненски епископ, от неговите непрестанни и всестранни грижи за благото на Църквата и за религиозно-нравственото единение на повереното му паство. 

В 155 г. св. Поликарп отишъл в Рим, за да обсъдят съвместно с римския епископ Аникита някои общи църковни въпроси, главно за празнуването на Пасхата. 

Наскоро след своето завръщане от Рим, вече 86-годишен, св. Поликарп завършил в 156 г. мъченически своя дълъг и плодотворен живот. Той бил осъден да бъде изгорен жив, но останал невредим сред пламъците. Затова бил прободен с меч, след което тялото му било изгорено. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!