Св. Партений лекувал бедните с молитви

OFFNews 07 февруари 2022 в 05:37 1026 0

Църквата почита днес преподобни Партений, епископ Лампсакийски. 

Преподобни Партений се родил в Мелитопол и в детството си не получил образование. Но молейки се усърдно в църква и слушайки внимателно четенето на свещените книги, той обикнал Господ от все сърце, стараел се да изпълнява Неговите заповеди и да помага на нуждаещите се. Сам той бил беден, ловял риба в близкото езеро, продавал я и помагал на бедните. Господ дал на младия Партений сила да изцерява болести чрез призоваване на Божието име. 

Мелитополският епископ узнал за това, повикал Партений, погрижил се за неговото образование и по-късно го ръкоположил за презвитер. Св. Партений започнал още по-усърдно да служи на бог и да помага на ближните. Той бил избран за епископ на град Лампсак и с горещата си и силна молитва правел чудеса. 

Веднъж, когато се готвел да изгони злия дух от един обхванат от бяс човек, злият дух го молел да не го изгонва. Давам ти друг човек, в когото можеш да влезеш и живееш, казал му св. Партений. "А кой е тоя човек?", запитал злият дух. "Сам аз съм тоя човек – отговорил му светителят, - влез и живей в мен!".

Като чул това, злият дух избягал, като от огън обгорен. "Как бих могъл да вляза в жилището на Бога!" – казал той.

Св. Партений доживял до дълбока старост и на дело показал своята любов към Бога и ближните. Той живял във времето на св. цар Константин и починал в ІV век. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови