Св. Кирил Александрийски оставил много съчинения

OFFNews 09 юни 2020 в 05:22 2547 2

Църквата почита днес Св. Кирил, патриарх Александрийски. 

Той е известен в историята на християнството със своето благочестие и ученост, а и с твърдостта, с която защищавал догмите на православната вяра. Роден е в Алескандрия във втората половина на IV в. и живял доста дълго в Нитрийската пустиня под ръководството на мъдрия и благочестив старец Серапион.

Чичо му Теофил, архиепископ Александрийски, го извикал при себе си и го направил дякон. Скоро Кирил станал известен проповедник и с добродетелния си живот спечелил всеобщо уважение. След смъртта на Теофил в 412 г. той бил избран на архиепископския престол. 

Починал е в 444 година, като оставил много съчинения, най-бележити сред които са: Изяснения на Мойсеевото Петокнижие, на пророчествата на Исаия, на дванадесетте малки пророци, на Евангелията на Йоан и Лука, на посланията, Книга за поклонението с дух и истина, Учението за Света Троица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2005

2

Kamen Kristin

26.04 2021 в 01:43

Пълен боклук ! Манипулатор, убиец, на хиляди хора и разсипник на животи. За култура, наука и изкуство няма смисъл да коментирам !
Срам ме е, че съм християнка! Вече по съвсем друг начин гледам на така наречените “светци”

12407

1

Bad Horse

09.06 2020 в 11:37

И съвсем случайно покрай него стават погроми над последователите на други религии - гръцки, египетски, юдейски... И изгарят Александрийската Библиотека. И нямаща нищо общо с Кирил тълпа християнски лумпени убива Хипатия Александрийска и влачи голото ѝ тяло по улиците.

По той е бил кротък и хрисим човечец, само писал книги и се молел за бедните.