Св. Елевтерий загинал от меч, майка му била обезглавена до него

OFFNews Последна промяна на 15 декември 2018 в 05:10 1403 0

Християните почитат днес Св. свещеномъченик Елевтерий и неговата майка Антия. 

Св. Елевтерий бил римлянин от знатен произход. Той получил от майка си Антия, приела християХристияните почитат днес Св. свещеномъченик Елевтерий и неговата майка Антия. нство от самия апостол Павел, възпитание във вярата. Получил и добро образование, от младини се посветил да служи на Бога.

На 15-годишна възраст бил ръкоположен за дякон на папа Анаклет, а като станал 18-годишен получил сан презвитер.

На 20 г. бил възведен в сан епископ Илирийски и скоро се показал на висотата на своето звание със светостта на живота си и с дейно разпространение и укрепване на християнството сред паството си.

Слухът за неговата успешна дейност в полза на преследваното християнство достигнал до Рим. Император Адриан го извикал и след много изтезания заповядал да обезглавят този Христов изповедник.

Поразен от чудесата, станали при изтезанията на Елевтерий, до когото не се докоснали пуснаните срещу него зверове и който сред огъня останал невредим, сам перфектът Коривон се обърнал към Христа и приел заедно с Елевтерий мъченическа смърт.

Пострадала и майката на Елевтерий, Антия, която дошла да целуне умрелия си син. Тя също била обезглавена. Били посечени с меч и двамата мъчители на Елевтерий, които по време на мъченията повярвали в Христа.

Мощите на свещеномъченик Елевтерий сега се намират в Рим, в църквата "Св. мъченица Сусана".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови