Quantcast

Св. Артемий бил посечен с меч

OFFNews Последна промяна на 20 октомври 2020 в 05:19 629 0

Църквата почита днес св. мъченик Артемий. 

Той бил египтянин, известен като славен воин при Константин Велики и при неговия син Констанций. Артемий бил с Константин, когато на небето се появило знамението на Христовия кръст. При царуването на Констанций на него било поръчано да пренесе от Ахая в Цариград мощите на светите апостоли Андрей, Лука и Тимотей. 

Наследник на Констанций бил неговият роднина Юлиан, който от млади години ненавиждал християнската вяра и тайно се отрекъл от нея и станал наново езичник. Когато се възкачил на престола, той обявил, че служи на боговете. С всевъзможни средства употребил усилия да възстанови езичеството в цялата империя. Той открито показвал пренебрежение към ония християни, които били с граждански заслуги. Лишавал ги от местата и длъжностите им. Сам извършвал тържествено езически обряди. Принуждавал християните със свои средства да възстановяват разрушените езически храмове. Много християни, изповедници на правата вяра, загинали мъченически.

Като се готвел за война с персите, Юлиан бил известно време в Антиохия. Тук бил силно раздразнен от мъжествената твърдост на християните. Изгоряло езическото капище. Юлиан обвинил християните в запалване на капището и почнал да ги предава на мъчения и смърт.

По това време в Автиохия се намирал и египетският управител Артемий. Ревностен в християнската вяра, той възнегодувал открито срещу императора и смело известял истината.

Разярен, Юлиан не уважил в него ни предишните заслуги, ни званието му, ни преклонната му възраст. Предал го на жестоки мъчения. След това го осъдил на смърт.

Свети Артемий бил посечен с меч в 361 година.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !