Quantcast

Св. Анна е, дамите не работят, самодиви дебнат мъжете

OFFNews Последна промяна на 09 декември 2015 в 06:20 12697 1

Християните почитат днес Св. Анна, майката на Богородица. Църквата чества нейното зачатие. За имен ден черпят Ана, Анна, Анка, Ани, Янко, Янка. В превод от иврит името означава "благодат". 

Света Анна се смята за покровителка на брака, семейството, майчинството, закрилница на девиците, вдовиците и бременните жени. 

Дълго време Йоаким и Анна нямали деца. Освен личната си мъка трябвало да понасят и обществения укор, тъй като бездетството, считано за Божие наказание, не се посрещало със съчувствие. С молитва и надежда дошла вестта за дългоочакваната рожба, наречена Мария. Анна обещава да посвети детето си на служба на Бог и на тригодишна възраст Мария е отведена в храма. 

На този ден жените не вършат домашна работа, според народното поверие те не трябва да пипат вълна, за да не се разболеят децата и животните. Мъжете пък не напускат мястото, където живеят, защото навън дебнат самодиви, които отвличат самотните мъже. Пред много домове палят огън, за да прогони злите сили. Народът почита този ден и като празник на врачките. 

На празничната трапеза се слагат варено жито и царевица, за да е успешна годината.

Църквата почита Света Анна няколко пъти в годината - на 8 и 9 септември, когато празнуваме Рождеството на Пресвета Богородица и възпоменаваме нейните родители - Св. Иоаким и Св. Анна. На 25 юли пък се отбелязва денят на успението (смъртта) ѝ. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.12 2015 в 06:32

OFFNews,

Не направихте нищо, за да прекратите кражбата на никове и манипулациите на оценките, с което сайтът от ден на ден заприличва на арена завладяна от малограмотни и войнстващи инфатили. Вижте камарите от плюсове за коментари на титаните на „мисълта“ и „знанието“ sottozero и Стефан. Примерът е от статията „Ирак: Контрабандният петрол на ИДИЛ минава предимно през Турция“

sottozero 01:02 08 дек 201504
+ 125 - 0
„Така и батко,просто ти и останалите сороси на Шипка сте били от долната страна.“

sottozero 01:36 08 дек 201505
+ 117 - 1
„Еми,по твоите думи,твоите българи на Шипка са били анти-Русия?!?!??!?!Докъде може да пропадне човек:)“

Това потвърждава казаното от мен и това че сте плюли на паметта на предците ни;)

Не че съм изненадан от хора,за които 2кила банани и чифт дънки са смисъла на живота,а прословутите им "ценности" вече не мога да им хвана бройката-днеска са едни,утре други.

Лошото за вас е че сте незначително малцинство,уж сте в нато и ес,ама поради липсата на каквато и да е подкрепа от народа,непрекъснато сте в истерично и прединфарктно състояние в очакване на неизбежния ни славянски съюз;) “

Стефан 01:56 08 дек 201506
+ 105 - 0
„А от дежурния на палубата морски пехотинец с един нищо и никакъв гранатомет, турското външно министерство припада в реанимацията:))
Кво ли ще стане, ако "Москва" разчехли главния калибър на тясното. Като веднъж през 80-те:)) “
===

Мислите ли, че съществуват наистина тези стотина души, които са оценили така възторжено менталните изригвания на двамата путинисти? Подобни интелектуални трудове кичеха сивите стени на градските клозети по времето на НРБ, но силно се съмнявам, че дори и тогава щяха да се намерят за 24 часа сто ценители на клозетното творчество и само един, който да не разбира от такова!

Тук може да се уверите в рекордните им постижения:
http://offnews.bg/news/Sviat-_12/Irak-Kontrabandniiat-petrol-na-IDIL-minava-predimno-prez-Turtciia_603699.html?allr= true&order=ASC#comments