Студентите задочно обучение ще имат право на общежитие

OFFNews 24 февруари 2021 в 15:57 2851 0

Право за ползване на общежитие имат всички студенти, докторанти и специализанти във висши училища и научни организации, независимо в каква форма на обучение са записани. 

Това предвиждат нормативни промени на централизирана електронна система за контрол на храненето в студентските столове, одобрени от правителството днес. 

Предвид значителното намаляване на броя на студентите в редовна форма на обучение през последните няколко години отпада необходимостта от предоставяне на парична помощ при свободно наемане на квартира от студентите.

Чрез централизираната система ще се завиши контролът при осигуряване на социално-битовите услуги за студентите, както и при проследяване на целевото разходване на държавната субсидия за храненето на обучаващите се. 

Друга промяна дава възможност на университетите да сключват договори със специализирани фирми за осъществяване на студентско столово хранене.

Прави се и изменение на друго постановление, с което се увеличава издръжката на обучението на студенти в професионални направления "Растениевъдство", "Растителна защита" и "Животновъдство".

Разширява се и финансирането на всички студенти и докторанти, обучаващи се в професионалните направление "Теория и управление на образованието", "Икономика", "Администрация и управление" и "Туризъм". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки