Quantcast

Студентите: Назрял е моментът за нов обществен договор (видео)

Александра Маркарян Последна промяна на 06 ноември 2013 в 08:03 3204 29

Студентите окупатори от СУ.
Студентите окупатори от СУ.

 

"С настоящите си действия ние градим бъдещето. Създаваме една постоянно разширяваща се общност от млади и решителни хора, която ще бъде коректив на всяко следващо правителство и на всяко следващо Народно събрание, независимо от неговия състав. Убедени сме, че е назрял моментът да се проведе широк публичен дебат за нов обществен договор."

Това се казва в декларация на Националния щаб на Ранобудните студенти, приета вчера вечерта. Щабът включва студенти от 15 висши училища: Софийския университет, Великотърновския университет, НБУ, НАТФИЗ, УНСС, Пловдивския университет, Техническия университет - София, Националната художествена академия, Националната музикална академия, Медицинския университет – София, УАСГ, Бургаския свободен университет, Русенския университет, Икономическия университет - Варна и Лесотехническия университет.

"Ние, Ранобудните студенти, сме обединени от убеждението, че държавата ни се намира в тежка политическа и още по-тежка ценностна криза. Обединени сме от възмущението си, предизвикано от липсата на морал и политическата безотговорност на народните представители. Протестът ни е срещу ежедневно демонстрирания от политиците цинизъм, задкулисие и липса на чуваемост. Смятаме, че настоящото правителство олицетворява всички тези недъзи на българския политически и обществен живот. 42-то Народно събрание на Република България е изчерпано откъм легитимност, щом повече от четири месеца народните представители се крият от народа зад тежки метални ограждения", пишат те.

Студентите настояват тези народни представители да проявят достойнство и отговорност пред избирателите си и да подадат оставка. Те призовават и правителството с премиер Пламен Орешарски да подаде оставка.

"Гарантираме, че след изпълнението на гореспоменатите искания, ние ще продължим да реагираме на всяко политическо действие или бездействие, което влиза в разрез с разбиранията ни за политически морал и отговорност. Ще продължим да работим за разширяването на критичната маса в българското общество".

В декларацията си студентите за пръв път заявяват и искания в сферата на образованието. От всеки следващ парламент те ще искат "отговорна държавна политика спрямо образователния модел, който да стимулира и изисква изграждането на независими и критично мислещи личности, а не на апатични изпълнители".

В декларацията им са посочени още шест изисквания към бъдещите народни представители:

- Изграждане на съвременни и независими държавни институции, работещи в полза на обществото, а не обслужващи частни, олигархични или партийни интереси;

- Създаване на адекватни дългосрочни стратегии за развитие на всички сфери от обществения живот и приемственост в прилагането им;

- Допускане до висши държавни длъжности само на доказали се професионалисти, чиито действия да се ръководят единствено от интересите на суверена;

- Прекратяване на системната практика медиите да се използват за партийна пропаганда и конструиране на псевдо реалност.

- Съобразяване с нормите за морал и отговорност.

"Ние, Ранобудните студенти, сме убедени, че се борим за бъдещето на нашето поколение и ще продължим да го правим дори и част от това поколение да не осъзнава важността на историческия момент, в който се намираме. Ние призоваваме всички български граждани да застанат рамо до рамо с нас, за да помогнем на България!"

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.11 2013 в 16:45

Подкрепям декларацията на студентите. Защо? Помня социализма и демокрацията /покойният ми съпруг беше депутат от СДС във Великото Народно Събрание/. Повече от 23 г. съм учител в детска градина и много от тези студенти са и мои деца. Плащам непосилни сметки, живея от заплата до заплата и имам и син, който завършва училище и е изцяло солидарен с тези искания. Споменавам тези неща, защото не съм анонимна. Тези студенти не са ничии, те са наши. Слава Богу! Но е срамно, че 24 г. след 10.11.1989г. те пак са на улицата с искане за морал и отговорност. Значи всички ние не сме успели да им я дадем, а сме длъжни. Те се борят за себе си и за бъдещите си деца. Ако не ги подкрепяте поне не им пречете.

08.11 2013 в 01:49

ало, калкулаторчето. я пресметни сега колко студенти са излезли и са си казали мнението против протеста. да ти помогна ли? 7 (седем) айде фани сега и пресметни процентчето. мамин златен ти шушончо.

08.11 2013 в 01:48

Бирниче, ти що така се засегнА с отскок бе душа :) Това моето беше просто пожелание хвърлено в пространството... много си сладък като се цупиш, да знаеш.

07.11 2013 в 11:11

Не е лошо преди да искат "нов обществен договор" да кажат какъв нов договор ни предлагат. За съжаление не очаквам недоучили студенти, които вместо да си гледат лекциите се занимават с тероризъм (дори и в името на някакво светло бъдеще), да направят откритие в политологията. Най-вероятно ще се пръкне новата фаланга недоучили активни борци, които ще се опитат да яхнат електората не благодарение на знанията и уменията си, а благодарение на "заслугите" си именно към плутокрацията окупирала България (точно така, както те се опитват да окупират висшите училища). Някой дали си дава сметка, че тези 20-25 годишни младежи, които викат "червени боклуци" никога през живота си не са виждали "червен боклук" на живо. Имам пред вид управляващ член на БКП (с изключение на Бойко Борисов естествено). Жалки, безидейни опити на още неосъществени малки политици да привличат общественото внимание. За съжаление основните виновници сме си ние, всички останали, които търпим и толерираме подобно безотговорно поведение.

06.11 2013 в 17:46

Освен че си тъп, си и неграмотен!

06.11 2013 в 16:29

'ми, не. Прочети стария. Имам предвид най-стария, онзи на Русо. Това е засега... ;)

06.11 2013 в 15:21

Видеото е страхотно! Благодаря. В сравнение с него онова на "Господари на ефира" е направо като клипче за деца...

Гледайте го!!!

06.11 2013 в 13:44

Може ли все пак да го прегледам преди да се подпише. Имам предвид новия Договор

06.11 2013 в 12:08

Аз съм гласувал и не ни харесва в момента ситуацията. Друго да питаш? И като гласуваш по тази система, какъв е резултата...

06.11 2013 в 11:44

Питай ги нещо по-просто - защо се сърдят на "нарушителите" които са им окупирали учебните заведения или са блокирали някое кръстовище?
Да накарат управляващите да въведат ред :-)