Студентите: Назрял е моментът за нов обществен договор (видео)

Александра Маркарян 06 ноември 2013 в 08:03 3877 29

Студентите окупатори от СУ.
Студентите окупатори от СУ.

 

"С настоящите си действия ние градим бъдещето. Създаваме една постоянно разширяваща се общност от млади и решителни хора, която ще бъде коректив на всяко следващо правителство и на всяко следващо Народно събрание, независимо от неговия състав. Убедени сме, че е назрял моментът да се проведе широк публичен дебат за нов обществен договор."

Това се казва в декларация на Националния щаб на Ранобудните студенти, приета вчера вечерта. Щабът включва студенти от 15 висши училища: Софийския университет, Великотърновския университет, НБУ, НАТФИЗ, УНСС, Пловдивския университет, Техническия университет - София, Националната художествена академия, Националната музикална академия, Медицинския университет – София, УАСГ, Бургаския свободен университет, Русенския университет, Икономическия университет - Варна и Лесотехническия университет.

"Ние, Ранобудните студенти, сме обединени от убеждението, че държавата ни се намира в тежка политическа и още по-тежка ценностна криза. Обединени сме от възмущението си, предизвикано от липсата на морал и политическата безотговорност на народните представители. Протестът ни е срещу ежедневно демонстрирания от политиците цинизъм, задкулисие и липса на чуваемост. Смятаме, че настоящото правителство олицетворява всички тези недъзи на българския политически и обществен живот. 42-то Народно събрание на Република България е изчерпано откъм легитимност, щом повече от четири месеца народните представители се крият от народа зад тежки метални ограждения", пишат те.

Студентите настояват тези народни представители да проявят достойнство и отговорност пред избирателите си и да подадат оставка. Те призовават и правителството с премиер Пламен Орешарски да подаде оставка.

"Гарантираме, че след изпълнението на гореспоменатите искания, ние ще продължим да реагираме на всяко политическо действие или бездействие, което влиза в разрез с разбиранията ни за политически морал и отговорност. Ще продължим да работим за разширяването на критичната маса в българското общество".

В декларацията си студентите за пръв път заявяват и искания в сферата на образованието. От всеки следващ парламент те ще искат "отговорна държавна политика спрямо образователния модел, който да стимулира и изисква изграждането на независими и критично мислещи личности, а не на апатични изпълнители".

В декларацията им са посочени още шест изисквания към бъдещите народни представители:

- Изграждане на съвременни и независими държавни институции, работещи в полза на обществото, а не обслужващи частни, олигархични или партийни интереси;

- Създаване на адекватни дългосрочни стратегии за развитие на всички сфери от обществения живот и приемственост в прилагането им;

- Допускане до висши държавни длъжности само на доказали се професионалисти, чиито действия да се ръководят единствено от интересите на суверена;

- Прекратяване на системната практика медиите да се използват за партийна пропаганда и конструиране на псевдо реалност.

- Съобразяване с нормите за морал и отговорност.

"Ние, Ранобудните студенти, сме убедени, че се борим за бъдещето на нашето поколение и ще продължим да го правим дори и част от това поколение да не осъзнава важността на историческия момент, в който се намираме. Ние призоваваме всички български граждани да застанат рамо до рамо с нас, за да помогнем на България!"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков