Ексклузивно България призна краткото име Северна Македония, Скопие се отказа от териториални претенции

Студенти ще могат да учат в два и повече университета едновременно

OFFNews Последна промяна на 12 януари 2022 в 17:16 1806 0

Снимка БТА, архив

Акад. Николай Денков, министър на образованието и науката

Две или повече висши училища да могат да обучават студенти съвместно, както и да бъде въведен статут на т.нар. „проектни“ докторанти, предвижда законопроект за изменение и допълнение на Закона за висшето образование, приет от Министерския съвет днес.

С промените Министерството на образованието и науката (МОН) насърчава сътрудничеството между висшите училища чрез създаване на съвместни мултидисциплинарни специалности.

Така студенти ще могат да изучават отделните дисциплини в различни университети. Висшите училища ще използват общи ресурси и академичен капацитет за подготовката на кадри по професии, изискващи знания и умения от различни области, които са важни за развитието на икономиката и обществото.

Проектът урежда условията и реда, при които университетите ще сключват споразумения за съвместно обучение. Специалностите са от нерегулираните професии в професионални направления, за които всяко висше училище има акредитация, съответстваща на неговата част от съвместното обучение.

Условията за приема, периодите на обучение, разпределението на средствата за издръжка и издаването на дипломите ще се уточняват в споразумение. Приемът ще е в рамките на утвърдените места за професионалното направление на координиращото висше училище. Университетите ще могат да издават съвместни дипломи за завършена степен.

С друга промяна се дава възможност образователна и научна степен „доктор“ да се придобива чрез работа по научноизследователски проект. Докторантите трябва да се обучават в продължение на поне три години в редовна форма с договор между висшето училище или научната организация и ръководителя на проекта. Ще им се плаща според извършената от тях работа и условията на договора. Сумата може да е в пъти над сегашната докторантска стипендия от 500 лв.

„Проектните“ докторанти ще се приемат след обявяване на конкурс по всяко време на годината извън утвърдените от Министерския съвет бройки за съответната година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови