Студенти от Техническия университет въстанаха срещу заповед на ректора за хибридно обучение

OFFNews 21 ноември 2020 в 20:52 11390 0

Студентите от Техническия университет София се възпротивиха на решението на ректора за хибридно обучение, независимо от разрастването на заразата от коронавирус. 

За по-малко от 24 часа над 1250 студенти от ТУ се обявихме против заповед на ректора, която ни задължава да присъстваме на занятия в университета по време на пандемия, въпреки тревожно увеличаващите се случаи на COVID-19, казват те и излязоха с петиция по проблема.

Ето пълния текст на петицията:

"На 19.11.2020 г. излезе заповед от ректора на Технически университет – София, според която се налага хибридна форма на обучение в университета. Тя задължава студентите да присъстват на всички лабораторни упражнения, а междувременно случаите на COVID-19 в България нямат тенденция да намаляват. Според преподавател, който преподава на специалност КСИ, занятия, пропуснати от хора с положителен PCR тест, ще бъдат допълнително отработвани в неопределено учебно време. За текущо болните не се предвижда онлайн вариант за обучение в заповедта.

Въпреки законното право на университета да наложи частично присъствено обучение, студентите на ТУ–София считаме за неморално всеобщото излагане на опасност. Смятаме за неправилно контактните хора, както и хора със симптоми, съвпадащи с тези за COVID-19, да са задължени да излагат колегите си на опасност. Също така предишният ни опит от пролетта не ни е убедил, че лабораториите, в които ще се провеждат упражненията, са достатъчно обезопасени.

Взимайки предвид горното, изразяваме желанието си регламентите по Заповед № 3926/19.11.2020 г. на Ректора на Техническия университет – София проф. дн инж. Иван Кралов да бъдат преосмислени и променени в интерес на здравето на студентите и преподавателите."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови