Студено, с максимални температури между 2 и 7 градуса днес

OFFNews 10 декември 2017 в 06:03 2158 0

Времето днес ще е студено. През нощта над страната ще преминава студен фронт. От запад на изток ще има валежи от дъжд. С ориентирането на вятъра от запад-северозапад по високите полета на Западна България, в Предбалкана и Лудогорието дъждът ще премине в сняг. На места там ще се образува тънка снежна покривка.

В източните райони през нощта вятърът ще е все още от юг и там сутрешните температури ще са най-високи.

Сутринта валежите в повечето места ще спрат, най-късно в източните райони. През деня запад-северозападният вятър ще се усили, облачността от запад ще намалее, в по-голямата част от страната до слънчево. Температурите към 14 ч. ще са между 2° и 7°, ще продължат да се понижават.

Атмосферното налягане ще се повишава и в края на деня вече ще е около средното за месец декември.

След нощните валежи, още сутринта облачността над планините ще се разкъса до предимно слънчево време, най-късно в източните масиви. Ще духа силен запад-северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 0°, а на 2000 метра – около минус 7°.

Над Черноморието на места в сутрешните часове ще превалява дъжд. Около обяд валежите ще спрат, а по-късно и облачността ще се разкъса и намалее. Ще духа умерен и силен западен вятър, който привечер ще отслабне. Вълнението на морето ще е 3-4 бала, вечерта ще се успокои. Температурите ще се понижават, към 14 ч. ще са между 4° и 8°.

В 16 области е обявен жълт код заради силен вятър. Кодът е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Търговище, Русе, Разград, Силистра, Шумен, Добрич, Варна, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик. В тези области през деня ще духа силен вятър от запад-северозапад със средна скорост до 14-17 m/s и пориви до 24 m/s.

При жълтия код за силен вятър хората трябва да бъдат внимателни за летящи във въздуха предмети, като по тази причина са възможни локални нарушения на обичайните дейности на открито.

В понеделник средната минимална температура ще е отрицателна - минус 2, а максималната ще достигне 9 градуса. До сряда тя ще се покачи до 13 градуса, а времето ще остане сухо. В четвъртък се очакват валежи и понижение на температурите, след което те отново ще тръгнат нагоре.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови