Струма и Тунджа стигнаха критични нива

OFFNews Последна промяна на 25 март 2018 в 14:55 4178 2

Реките Струма и Тунджа са достигнали критично високи нива.

До критичното ниво от 395 сантиметра, при което река Тунджа започва да залива улици и къщи в Елхово, остават по-малко от 20 сантиметра. През последните два дни водният стълб в града се задържа около 375 сантиметра.

Сега реката е заляла най-ниските части от градския парк, стадиона и кооперативния пазар, но не се налага евакуиране на хора. Денонощното наблюдение на водния оток продължава. От кризисния щаб очакват постепенно понижение на речните води.

През последните 24 часа нивото на Тунджа в Ямбол е спаднало от 380 на 364 сантиметра при критично ниво от 600 сантиметра. След спирането на дъждовете спадът ще продължи, информираха от общината.

Близо 1.7 метра остават, за да прелее Струма при Бобошево. 

Не толкова от падналите валежи от дъжд и снега, който се топи, а по-вероятно от регулярно изпускане на язовир "Пчелина, Пернишко.

Високото ниво на водите не създава на този етап рискове от наводнения. Рекордните води на Струма при Бобошево са измерени преди десетина години - 206 сантиметра. Придошлата вода обаче поражда друг проблем. Диви или полудиви патици, разселени в този район от Ловното дружество, снасят яйца по брега, а придошлите води ги отнасят и това ще намали популацията им, коментира метрологът-доайен 80-годишният Христофор Бояджиев.

До критичното ниво от 395 сантиметра, при което река Тунджа започва да залива улици и къщи в Елхово, остават по-малко от 20 сантиметра. През последните два дни водният стълб в града се задържа около 375 сантиметра. Сега реката е заляла най-ниските части от градския парк, стадиона и кооперативния пазар, но не се налага евакуиране на хора. Денонощното наблюдение на водния оток продължава. От кризисния щаб очакват постепенно понижение на речните води.

През последните 24 часа нивото на Тунджа в Ямбол е спаднало от 380 на 364 сантиметра при критично ниво от 600 сантиметра. След спирането на дъждовете спадът ще продължи, информираха от общината.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови