Строят нова метростанция между Сливница и Обеля

OFFNews 15 юни 2023 в 14:10 2767 0

Нова метростанция

Снимка Столична община

Метростанцията ще свърза новата жп гара и автогара в Обеля

Изграждането на нова метростанция, разположена между метростанции „Сливница“ и „Обеля“, ще започне до края на годината. Днес беше приет подробният устройствен план, който гарантира строителството на новата станция, която ще обслужва кв. „Обеля“ 1 и кв. „Модерно предградие“. 

Новата метростанция, освен че ще осигури достъп до метрото на живущите в района, ще е ключова и за връзка на метрополитен с националната жп мрежа.

Станцията ще бъде оформена като интермодален хъб с новата жп гара „Обеля“ и нова автогара за автобусите от западното направление. 

Предложихме изграждането на новата метростанция да бъде включено в Оперативна програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027 г. Очаквам да получим подкрепа и за разширението на метрото към Софийския околовръстен път с две станции през район „Люлин“, обяви кметът Йорданка Фандъкова. 

Тя допълни, че планът за разширение на третата линия на метрото през район „Слатина“, е обжалван. Надявам се, че съдът ще разгледа казуса в най-кратки срокове, за да не се спира строителството на проект, който се очаква от хиляди софиянци, каза още Фандъкова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика