Строеж блокира достъпа до емблематичната местност Германката край Созопол (снимки)

OFFNews 16 октомври 2018 в 19:03 9600 0

Блокиран е достъпът до емблематичната местност "Германката" край Созопол. 

За това алармира във Фейсбук бившият директор на стопанско звено на Софийския университет Петко Горанов. По думите му в района е поставена ограда, която не позволява да се стигне до "Германката". На заграждението има "Информационна табела", според която в ограденото място ще се строят две вилни сгради с басейн. 

"Днес са били поставени строителни заграждения, с които се предотвратява достъпа до целия полуостров, водещ към митичната скала „Германката“ край Созопол. Въдичарите, които са били там, са били брутално изгонени! Полуостровът и невероятните фиорди, култово място за поколения туристи и рибари, практически става частна собственост", пише Горанов. 

Според табелата възложител на строежа е фирма "Херсонес" ЕООД, главен изпълнител е "ББМ Инженеринг" ЕООД, а подизпълнител - "Хит Строй к" ЕООД.

Справка в Търговския регистър показва, че управител и едноличен собственик на капитала на "Херсонес" е Петър Димитров. Според информацията в регистъра заграденото място е непарична вноска към капитала на фирмата, която е учредена на 1 февруари тази година.

От OFFNews потърсихме за коментар кмета на общината Панайот Рейзи, но той не вдигна телефона си.

От пресцентъра на Община Созопол обясниха пред медията ни, че не знаят за какво става дума. Оттам казаха още, че най-рано утре ще могат да отговорят дали собствеността на земята е била на общината или на държавата, както и каква е причината за блокирането на достъпа.

"Германката" е местност със скали между Созопол и Дюните, която е популярна сред скачачите. Районът е кръстен така в памет на загиналата там през 1959 година Хела Шрьодер.

Ето как изглежда районът в момента:

снимки:Петко Горанов

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови