Стратегия: До 2030 г. безработицата да не е над 4%

OFFNews 14 юли 2021 в 16:44 1277 0

Заетостта в България да се увеличи до 78,2% от населението между 20 и 64 години, а безработицата да не надвишава 4%. 

Това предвижда Стратегията по заетостта на България за периода 2021 - 2030 г., която беше одобрена от правителството.

В документа се предвижда работещите на възраст между 55 и 64 години да достигнат 70%, а младежите до 29 години, които нито учат, нито работят, да намалеят до 15%.

Визията на стратегията е през 2030 г. заетостта в България да е на качествени и устойчиви работни места с достойно заплащане, здравословни и безопасни условия на труд и възможности за кариерно развитие.

Дейностите за постигане на целите й са разделени в 11 групи. Те включват мерки за повишаване на качеството на работната сила според изискванията на икономиката; активиране на неактивните и неравноспоставените групи на пазара на труда, както и на отпадналите от училище.

Предвидени са и дейности за повишаване на предлагането на работна сила чрез социално включване; провеждане на политика по доходите, помощите и обезщетенията за стимулиране на заетостта и активното поведение на пазара на труда и други, както и за осигуряване на равенство между жените и мъжете на пазара на труда и създаване на условия за съчетаване на личния и професионалния живот.

Включени са и мерки за повишаване на търсенето на работна сила в икономически по-слабо развитите региони и за насърчаване на създаването на работни места в малки и средни фирми, социалната икономика и икономиката за опазване на околната среда.

Предвидени са дейности за стимулиране прилагането на новите форми на труд, подобряване на гъвкавостта и сигурността на работните места, както и за справяне с недекларирания труд и адаптиране на работните места и защита на работещите в условия на пандемия.

В краткосрочен план - до 2024 г., целта е да се достигнат нивата на заетост на нива от 2019 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!