Стоварване на въздушен десант и авиомедицина демонстрираха на учението Тракийско лято 2020 (галерия)

Боян Георгиев 20 август 2020 в 14:09 1985 0

Снимка Боян Георгиев

„Повишава се нивото на съвместна подготовка както между видовете Въоръжени сили и командванията на Българската армия, така и с нашите съюзници и партньори“.

Това каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов,, след като наблюдава демонстрациите на способности по време на медийния ден на българо-американската подготовка „Тракийско лято 2020“, който се проведе вчера в района на летище Чешнегирово. Адмирал Ефтимов благодари на командирите на Военновъздушните сили (ВВС) и Съвместното командване на специалните операции (СКСО) за отлично проведената демонстрация.

Пред представителите на медиите началникът на отбраната посочи, че учението се провежда от 2007 г. насам. Сложността на съвместната подготовка се е повишавала с всяка изминала година, за да може днес да бъдат демонстрирани такива сложни маньоври.

„Нивото ни на съвместимост, на съвместно изпълнение на задачите в двустранен и коалиционен мащаб поддържа значително темпо. Надявам се да го запазим и надграждаме през годините“, заяви адмирал Ефтимов. Той посочи, че българо-американските подготовки продължават през септември с учението „Тракийска пепелянка 2020“ с участието на изтребителна авиационна техника.

След успешните демонстрации командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков заяви, че демонстрациите са само част от възможностите и операциите, които се изпълняват. Командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев посочи, че специалните сили работят като една добре смазана машина с другите въоръжени сили на България и САЩ.

Участниците в „Тракийско лято - 2020“ изпълниха задачи, планирани и проведени в обхвата на подготовката. Сред тях бяха полет за стоварване на въздушен десант (товари и парашутисти), действия на екипажи на вертолети за изтегляне на пострадали и провеждане на авиомедицинска евакуация и други.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови