Стотици учени от БАН на протест с искане за повече пари за наука в бюджет 2017

OFFNews Последна промяна на 16 ноември 2016 в 11:57 6573 6

Снимка БГНЕС/Боби Тошев

Няколко стотин учени от Българската академия на науките излязоха на протест на площад "Княз Александър Първи" в 11 ч. днес. Той е наречен "публично общо събрание на БАН", а организаторите му поканиха на него всички отговорни за изпълнението на Закона за насърчаване на научните изследвания, всички депутати, до премиера Борисов и вицепремиерите - членове на настоятелството на БАН. Премиерът и вицепремиерите не уважиха поканата, депутати също не се забелязваха. 

Основното искане на учените е в бюджета за 2017 г. да има повече пари за наука. Според проекта, внесен от Министерството на финансите, бюджетът на БАН ще се увеличи с 5 милиона лева, но учените смятат това за крайно недостатъчно. Според тях държавата реално не дава пари за наука, а само за заплати и издръжка.

Снимка: БГНЕС/Боби Тошев

Тези пари дори не покриват 100% от необходимото за заплати, а 85%. За да бъдат покрити заплатите на учените, са необходими 98 милиона. За да има нормално съществуване на една съвременна европейска научна организация, са необходими 175 млн. лева, каза председателят на Общото събрание на БАН проф. Евелина Славчева пред БНР.

"Опитали сме всички стандартни начини. Преди 4 години, когато бюджетът на БАН беше сведен до нищожните 59 млн. лева, ръководството на БАН, общото събрание и учените полагахме неимоверни усилия да бъдат чути аргументите ни защо искаме повече пари. Трдно се получава по стандартните начини. Днес това събрание има по-скоро за цел да поучи подкрепата на обществото, да се чуе публично какви са нашите проблеми", допълни Славчева.

Снимка: БГНЕС/Боби Тошев

Малки изменения на бюджета не решават проблема. Очакваме дългосрочна, последователна политика в подкрепа на науката, каза още тя.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8006

6

Милен

16.11 2016 в 17:12

Цяло чудо е че БАН все още успява да съществува и да прави наука със смешните пари които им се отпускат. Да, нуждаят се от промени но за да ги направят им трябват пари да привлекат млади хора, това което се отпуска в момента е едвам, едвам достатъчно да се покрият режийните и заплатите.

Аз лично не искам да живея в държава от пещерняци, без наука.

8007

4

Хараламби

16.11 2016 в 13:01

Бе те хуб'уу протестират, ма да си спомнят и последната част от думите на Ляпчев, че да потръгнат нещата...

11009

3

случайно прочетох

16.11 2016 в 12:18

Трябва да има пари за наука, но да се управляват целенасочено.
Какви са целите на БАН за 2017г?
Какво са постигнали през тази година?
Не става с “трябват ни пари и заплати“!

13409

1

мнение от IP

16.11 2016 в 12:04

Може. Като първо закрият БАН и после се структурира наново наистина с учени, а не с хора на заплата с неизвестни способности и задължения. БАН е структура, живееща в миналия век.