Стотици шивачки в Раковски оставени без заплати от австрийския собственик

OFFNews 17 април 2018 в 15:11 3796 0

Повече от 200 шивачки бяха оставени без заплати от предприятие в град Раковски.

Днес те излязоха на протест. С тях се срещна националният омбудсман Мая Манолова, тече и проверка на Главна инспекция по труда.

Става въпрос за фирмата "Тренд фешън текстил" ЕООД. Управлява я италианският гражданин Кристоф Ниц. По данни от фирмените регистри капиталът ѝ е 1 300 000 лева. Собственост е на едноименно австрийско дружество, което е поискало от български съд обявяването на фирмата във фалит.

Сигналът за забавените възнаграждения постъпил в дирекция „Инспекция по труда“ в Пловдив на 12 април, а административното производство е открито на следващия ден.

Заплатите за март трябвало да бъдат платени до 15 април, но това не се е случило, показала проверката. Инспекторите са връчили призовка на представител на работодателя, който до днес трябваше да предостави в Инспекцията по труда документи, свързани с изплащането на парите. Това не се е случило, а оправданието било, че шефът е в отпуск по болест.

Инспекцията продължава действията си за изпълнение на закона и изплащане на дължимите суми, както и търсене на административнонаказателна отговорност, уверяват от ГИТ.

Работодателят е внесъл молба за откриване на производство за обявяване в несъстоятелност в Окръжния съд в Пловдив ден преди подаването на сигнала от шивачките – на 11 април.

Ако съдът излезе с решение за обявяване на дружеството в несъстоятелност, работниците и служителите ще имат право да се обърнат към Фонда за гарантирани вземания за изплащане на неизплатени от работодателя трудови възнаграждения и обезщетения.

Днес омбудсманът Мая Манолова се срещна с повече от 200-та работещи в предприятието, намиращо се в индустриалната зона "Раковски".

„Работниците не би следвало да се съгласяват на прекратяване на трудовите им правоотношения по взаимно съгласие, защото това ще ги лиши от възможността в максимално дълъг срок да получават обезщетение за безработица от Бюрото по труда, от една страна, а от друга ще създаде проблем при получаването на парите от Фонда за гарантирани вземания на работници при фалит на предприятия, защото там има изисквания“, категорична бе Манолова.

Благодарение на инициирани от нея законови промени съществуват механизми, чрез които служителите могат да си получат заработените възнаграждения, но това не може да стане незабавно, а в рамките на два до три месеца, защото реалното прекратяване на трудовите правоотношения ще започне след 1 май.

Омбудсманът предупреди служителите да не подписват бланката, подадена им от работодателя, защото не е в техен интерес - по този начин те ще заявят желание за прекратяване на трудовия си договор по взаимно съгласие, а в момента тече 15-дневен престой по вина на работодателя. Така шивачките ще имат право на две заплати - за месеците март и април плюс обезщетения и извънреден труд от 20 до 60 ч. на човек. Манолова изчисли, че това са приблизително около 320 000 лв.

По информация на омбудсмана подаденото заявление за производство по несъстоятелност е сгрешено и трябва да бъде поправено.

Производство по несъстоятелност е важно, тъй като само при започването му работниците ще могат да получат дължимите си заплати от Фонда за гарантиране на вземания.

Манолова обеща съдействие на работничките за разсрочване на техните кредити пред банковите институции, от което интересът на банките не би се нарушил.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови