Стотици се простиха с Никола Анастасов

OFFNews 12 август 2016 в 16:20 7900 1

Снимка БГНЕС

Стотици се простиха с големия български актьор Никола Анастасов, който почина в понеделник.

Поклонението беше във фоайето на Сатиричния театър, където премина голяма част от творческия път на Анастасов.

Кольо е част от мен. Аз не го губя, защото го нося със себе си, каза актрисата Татяна Лолова, цитирана от БГНЕС.

Хубаво е публиката да знае, че ние сме богаташите на България - това, че нямаме пари, не значи, че не сме богаташите и Кольо беше един от тези богаташи. Калата беше бурлакът, той влачеше всички тежки роли, но Кольо, пък беше чарът. Даже не знаех, че му викат Кольо – усмивката, аз го знам като Кольо – чарът, допълни тя.

Ще го запомня с една усмивка, с отношението му към професията. Надявам се да се всички негови случки и събития, които той направи в театъра и българската култура, да се превърнат в пример. Много ми се иска поколенията след нас да знаят, че така трябва да се работи – смирено, отдадено към професията и отдадено към колегите и към всичко, което се случва в театъра, в киното и въобще всичко, което е свързано с нашата професия, каза Калин Сърменов. 

„Няма да забравя последното му представление, когато той беше много слаб. Дойде, викаме му – „Абе, Кольо, да не го играем. Не, ще го изиграем. Почна "Лека форма на тежка депресия", преди това вика, "Нищо не ям", донесохме му неща, обаче не яде. Почна представлението, как го издържа, само той си знае. Публиката като че ли чувстваше тази раздяла, защото 10 минути не го пусна с аплодисменти. Страхотно беше”, спомни си Славчо Пеев. 

Никола Анастасов почина на 84 г. след тежко боледуване. 

Творческата му биография включва над 100 роли в театъра, киното, телевизията и телевизионния театър. Емблематични са ролите му в спектаклите "Сако от велур", "Римска баня", "Суматоха", "Сватба", "Щръклица", "Рейс", "Новото пристанище", "Вражалец", "Лека форма на тежка депресия" и много други. Играл е в над 25 филма, сред тях "Последният рунд", "Неспокоен дом", "Горещо пладне", "Рицар без броня", "Бялата стая", "Господин Никой", "Тримата от запаса", "Неочаквана ваканция" и други.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26179

1

ELPIDA

12.08 2016 в 18:52

...И ангелите на небето
запалват всички кандила...

Светлина за Душата на Артиста Н.Анастасов
 
X

Да помогнем на украинските деца!